Правим неща, които до този момент не са правени в България, обяви министърът на земеделието Нихат Кабил в предаването „Тази сутрин" на bTV.

Министърът бе категоричен, че при приемането на страната ни в ЕС няма да има отлагателни клаузи в сферата на земеделието.

Той уточни, че под "нови неща" има предвид сателитните снимки и ортофотокартата, с помощта на които ще може да се докаже, че конкретен земеделски стопанин заслужава отпускането на парична помощ.

Кабил добави, че вече 94% от страната са заснети, а 52% от ортофотокартата е готова.

Земеделският министър уточни, че:

Европейските експерти не искат от нас чудеса от героизъм, а много висока степен на готовност. Те много добре знаят, че никоя страна не може да бъде на 100% готова."

Кабил уточни, че до този извод е стигнал с Бриджит Чернота, ръководител на екипа за България в Главна дирекция "Разширяване" на Европейската комисия.

Кабил обаче бе категоричен, че „към 1 януари ще имаме на 100% гарантирана разплащателна агенция".

Той добави, че така ще бъдат избегнати всички съмнения на останалите страни членки, които оказват натиск на Европейската комисия по отношение на България.

Земеделският министър призна, че в страната ни има три проблема - първият е свързан с единната система за идентификация на животните, необходима за проследяването на движението на животните и за превенция от болестта луда крава.

Вторият проблем е обезвреждането на странични животински отпадъци, като за целта е предвидено изграждането на 5 площадки, за които ще бъдат предоставени средства по програма ФАР.
До 2009 г. обаче ще се използва екарисажите в Шумен и Варна.
Тук обаче има проблем и той е че, месокостното брашно, което вече се не влага като добавка във фуражите, трябва да се унищожи в циментовите заводи в Девня. Оттам обаче твърдят, че в момента инсталацията им е в авария.

Като трети по-сериозен проблем Кабил посочи единичните ветеринарни пунктове, които трябва да са общо осем, но от които в момента е готов само този на Капитан Андреево, а останалите са в процес на довършване.
Министърът уточни, че на някои от пунктове е трябвало да се решат и странични въпроси като прокарването на канализация, изграждането на водоснабдителна мрежа.

Кабил обаче обясни, че от него се искало да поеме политическия ангажимент, че тези пунктове ще бъдат построени.

По отношение на отрасла, свързан с отглеждането на тютюн, Кабил обяви, че след като е поискал писмено становище от Европейската комисия дали може да се продължи досегашната политика на страната за подпомагане на тютюнопроизводителите, отговорът бил, че тази политика може да продължи още три години.

Така тези средства могат да бъдат заложени в бюджета за 2007 г. - 2009 г.

От друга страна обаче Кабил подчерта, че европейската политика отрича подпомагането на тютюнопроизводството, но има индикации и че след три години България няма да престане да бъде търсена от световния тютюнев бизнес.
Тогава обаче ще се търси у нас по-качествен тютюн, който съответно ще бъде и на по-висока цена.
От друга страна тези стопани, които сега се занимават с отглеждането на тютюн, след три години пак ще могат да получават субсидии, но този пък не като тютюнопроизводители, а като земеделски стопани.

На въпрос кои ще бъдат големите илюзии, с които ще трябва да се разделим, след като влезем в ЕС, Кабил отговори, че голямото предизвикателство в областта на земеделието се нарича образование и квалификация.
В този процес обаче трябва да бъде ангажирана не само държавата, но и организациите на производителите и браншовите организации, подчерта Кабил.

По отношение на това кого ДПС ще подкрепи на предстоящите президентски избори министър Кабил уточни, че за това предстои да се вземе колективно решение на форум на движението.
Кабил допълни, че неговата лична оценка за Първанов е добра, тъй като той е извървял сериозен път на промяна.