Уведомление за започване на подписка за провеждане на национален референдум внесоха в парламента представители на „Единна народна партия", „Земеделски народен съюз" и Съюз на патриотичните сили „Защита".

Въпросът на референдума е да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в ЕС. За да се проведе референдум, трябва да бъдат събрани 500 хиляди подписа и срокът за това е три месеца.

Мария Капон от ЕНП подчерта, че сред вносителите на уведомлението са представители на много браншови организации - зърнопроизводители, млекопроизводители, зеленчукопроизводители, розопроизводители, обущари и други.

Целта на референдума е да бъде задължено правителството да участва в преговори за нова обща селскостопанска политика, за справедливи субсидии, равен старт и истинска конкуренция, поясни Капон.

Искаме изравняване на субсидиите, а не ние да получаваме 40% от това, което вземат други страни-членки на ЕС", подчерта тя.

Според браншовиците, сегашната обща селскостопанска политика създава нелоялна конкуренция между старите страни-членки и новите. Те настояват за изравняване на субсидиите.