"Основен приоритет на обществото и на държавата ни трябва да бъде здравето. Ако допуснем тази инфекция с коронавируса в предприятията ни и в обществения ни живот, това ще повлияе още по-негативно на икономиката ни. Относно икономическите мерки темата е сложна. Трябва да намерим баланс, за да осигурим здравната система, след това и социалната система, защото скоро можем да говорим и за ръст на безработицата", коментира пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, "проблемите в икономиката все още не могат да се оценят. Екипите започват работа. Трябва много ясно да намерим баланс, защото парите в бюджета са данъците на българските хора и много точно трябва да разпределим в кои сектори и какви цели трябва да покрият... Ако нямаш работеща икономика, няма да имаш работеща държава... Положителното е, че българската нация се обединява - политици, наука, бизнес".

"Експертите в министерствата следят случващото се в техните сектори. Знаем всяка държава какви мерки взима, всичко при нас е на масата, но всяка страна е различна. Държавата - без помощта на работодателите, няма как да се справи... Работодателите ще изнесат най-тежко положението в икономиката. Сигурен съм, че българският бизнес е изключително гъвкав".

Определят се около 130 стоки от необходимост, за да не се допуска спекула. "Вероятно с извънреден закон трябва да предвидим и мерки срещу спекулата. Досега бяхме в хипотеза на свободен пазар, но трябва да предпазим българските граждани от спекула".

Много страни вървят към рецесия, някои вече са, но според Караниколов, "България има добра основа, ние сме държава на 1300 години. Основата ни е, че в тази криза се обединиха политици, наука, бизнес и граждани. Основата ни е много стабилна. Ако се налага, ще градим всичко отново".

Сачева: Приоритетно се подпомагат здравната система и безработните

Сачева: Приоритетно се подпомагат здравната система и безработните

Актуализация на бюджета се предвижда на по-късен етап, защото в момента наличните ресурси са достатъчни