"Каспийски газ да захранва нашия хъб "Балкан" - възможно е, но е малко вероятно, тъй като фронт държава, чрез която може да се реализира това, е Русия."

Това заяви пред БНР енергийният експерт Христо Казанджиев по повод думите на премиера, че може да захраним газов хъб Балкан от Туркменистан.

По думите му Борисов е забравил, че 1997 година България е сключила договор с Туркменистан за доставка на 1 млрд. куб. м, и в момента, в който се поиска от руската страна да предостави достъп до мрежата, Русия буквално ни е казала "духайте супата".

Затова според него по този маршрут вероятността за доставка на каспийски газ е малко вероятна.

Борисов се чуди дали може да захраним газов хъб "Балкан" от Туркменистан
Обновена

Борисов се чуди дали може да захраним газов хъб "Балкан" от Туркменистан

По думите му България иска да инвестира в различни сфери в Туркменистан

Казанджиев е на мнение, че възможност за доставка има през южния коридор през Иран до Турция. Той обаче се съмнява, че и това е вероятно предвид геополитическата обстановка.

В по-дългосрочен план след изграждане на транскаспийския газопровод Туркменистан - Азербайджан тези възможности се увеличават, поясни експертът. 

Всичко изговорено от премиера Бойко Борисов до този момент го възприемам като пиар акция за демонстрация, че България има определени позиции. За съжаление тези позиции като правило се реализират, когато България е на опашката на всички страни, вече анонсирали своите интереси, подчерта Казанджиев. 

Той посочи, че възможности има, но трябва систематично и последователно да се работи за тяхната реализация, нещо което експертите не виждали.

Като че ли нещата са оставени на самотек, изхождайки от принципа, че на слепите врабчета Господ им свива гнездата", отбеляза експертът. 

По думите на Казанджиев възможностите пред България не са само за руски газ, но и за румънски, и за добив от неконвенционален тип източници.

Според него проблемът е, че в има една мълчалива договорка да не се нарушават интересите на Русия в България.

Борисов представи на Медведев хъба "Балкан" и АЕЦ "Белене"

Борисов представи на Медведев хъба "Балкан" и АЕЦ "Белене"

Двамата се срещнаха в рамките на Първия каспийски икономически форум