"Българската страна има интерес да инвестира в Туркменистан в редица сфери."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на откриването на Международната каспийската изложба за иновативни технологии в Туркменбаши.

Премиерът акцентира върху сферата на строителството, където компании преговарят за сключването на сделки за безизкопни технологии. Голям интерес има в машиностроенето към нас, отбеляза Борисов.

Той посочи, че Туркменистан разполага с големи газови находища.

Най-вече ми е интересно дали можем да захраним газовия хъб "Балкан", това може да стане само съвместно с руската страна, заяви премиерът Борисов.

По думите му и на предстоящата среща с Медведев също ще говорят за газов хъб "Балкан", за да обсъдят дали след като всички тръби от Туркменистан минават през Русия, дали не може да се направят суапови сделки.

Борисов се срещна с президента на Туркменистан

Борисов се срещна с президента на Туркменистан

Той обсъди с него идеята за захранване на газов хъб "Балкан"

Българската страна е готова да окаже подкрепа на туркменистански фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на откриването на Българо- туркменистански бизнес форум.

Караниколов подчерта, че посещението в Туркменистан цели да засили диалога и да активизира търговско-икономическите отношения между двете страни. Той изрази готовност да подкрепи всяка конкретна бизнес инициатива, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации, провеждане на бизнес форуми, с цел да се помогне на фирмите от двете страни по-добре да опознаят съществуващите възможности за ръст във взаимната ни търговия.

Международната каспийската изложба за иновативни технологии, на която присъства премиерът Борисов, се провежда в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан.

Изложбата е разположена в района на морското пристанище "Туркменбаши" и има за цел да привлече иновативни решения в областта на автомобилната индустрия и производството на автомобилни компоненти.

Сътрудничим си с Туркменистан в четири области

Сътрудничим си с Туркменистан в четири области

Подписахме двустранни документи в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи

Припомняме, идеята за газов хъб "Балкан" бе лансирана първо от премиера Бойко Борисов преди няколко години.

Новата газова стратегия на България цели референтни цени, стандартизирани договори, ценова сигнализация, активни брокери и Бенчмарк индекс.

Без "Газпром" в българската част на газовия хъб "Балкан"

Без "Газпром" в българската част на газовия хъб "Балкан"

Това заяви президентът на газовия гигант Алексей Милер