Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден съм, че двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Премиерът посочи, че България има желание за дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области, като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

Борисов не пропусна да подчертае потенциала на сътрудничеството между двете страни относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа. Той заяви, че България се стреми да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център.

Борисов се чуди дали може да захраним газов хъб "Балкан" от Туркменистан
Обновена

Борисов се чуди дали може да захраним газов хъб "Балкан" от Туркменистан

По думите му България иска да инвестира в различни сфери в Туркменистан

Според премиера газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център "Балкан" на територията на България. Той изрази готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението "Запад - Изток" и "Запад - Юг" през Югоизточна Европа и Черно море.

Инфраструктурата беше друга перспективна сфера за сътрудничество между двете държави, която изтъкна Борисов. Той изрази мнение, че обмяната на информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област би била полезна и за двете страни.

В рамките на разговора премиерът на свой ред отправи покана към президента на Туркменистан да посети България.