Български компании от сферата на високите технологии могат да получат катарско финансиране за излизане на глобалния пазар.

Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с министъра търговията и индустрията на Държавата Катар Али бин Ахмед Ал Куари и председателя на Катарските свободни зони Ахмад бин Мохамед Ал Сайед.

По време на обсъждането е договорено да се предостави допълнителна информация и подробни критерии как и кои компании могат да кандидатстват за подобно финансиране. Катар отделя значителни инвестиции за развитие на сектора на информационните и комуникационни технологии.

"България има най-бързо развиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа и това със сигурност е област, в която имаме сериозен потенциал за растеж", заяви зам.-министър Манолев.

По думите му България е сред страните с най-бърз интернет в света, а общият оборот на услугите в ИКТ сектора н се е увеличил с 300% през последните 7 години. Той е достигна 2,5 млрд. евро.

"Всяка година българските университети подготвят над 4 000 специалисти за този сектор. Така че това е отрасъл, в който имаме сериозни традиции и надявам се, още по-голямо бъдеще", каза още икономическият заместник-министър.

По време на срещите бяха представени и възможностите за инвестиции в България и предимствата, които страната ни може да предложи - атрактивна данъчна система, квалифицирани кадри, редица насърчителни мерки, достъп до единния европейски пазар и редица други.

Зам.-министър Манолев покани катарските си домакини да посетят страната ни през втората половина на годината заедно с представители на бизнеса.

Зам.-министър Манолев е в Катар начело на бизнес делегация, в която са 30 български компании. Визитата е част от официалното посещение на президента на Република България Румен Радев в Ливанската Република и Държавата Катар. Той участва и в среща с Катарския инвестиционен фонд по време на която бяха предложени няколко конкретни проекти за инвестиции в страната ни.