Експортът на нефт и газ съставлява 80% от стокооборота между Казахстан и България. Само за изминалата 2008 година този стокооборот е бил 220 милиона долара, съобщи в Пловдив посланикът на Казахстан у нас Сержан Абдъкаримов.

Той отбеляза, че възможностите за доставка на нефт и газ от Казахстан през Русия и Украйна за България са обсъждани по време на енергийния форум в София в края на миналата седмица.

На въпрос строителството на кой от двата газопровода „Южен поток" или „Набуко" подкрепя страната му, дипломатът отговори „За Казахстан - колкото повече тръбопроводи, толкова по-добре."

Посланик Абдъкаримов отбеляза обаче, че Казахстан има споразумение с Европейския съюз за енергетическа безопасност, затова не се работи с пълен капацитет в тази посока. Запасите от нефт и газ на Казахстан са за 100 години напред, заяви още посланикът, цитиран от Радио Пловдив.

Пловдив е най-важният и най-голям стопански и промишлен център на България изтъкна посланик Абдъкаримов като мотив водената от него делегация да представи именно там държавната програма на Република Казахстан „Път към Европа 2009-2011".
Според правителството на Казахстан, България може да се превърне в свързващо звено между Европа и Азия заради геостратегическото си разположение в транзитно-транспортен и енергиен план.

Сержан Абдъкаримов отбеляза, че ще се активизира сътрудничеството с българските и конкретно с пловдивските бизнесмени в секторите енергетика, транспорт, търговия, селското стопанство и туризъм.