Бизнесът категорично е за приемането на България в еврозоната. Всеки, който говори срещу влизането ни в еврозоната, говори срещу интересите на българския бизнес.

Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред медии след проведено общо събрание на организацията, цитиран от "24 часа".

По думите му приемът ни в еврозоната значи стабилност, по-евтино финансиране, сигурност на банките, подкрепа от ЕЦБ. 

БНБ: Възможно най-скоро България да стане част от Еврозоната
Обновена

БНБ: Възможно най-скоро България да стане част от Еврозоната

Еврозоната не може да бъде заместител на лоша макроикономика политика

На думи Домусчиев е съгласен с подуправителя на БНБ Калин Христов, че държавата трябва да подпомага само на най-уязвимите групи.

"Ние отдавна сме на мнение, че всякакви помощи, включително и енергийни, трябва да са за бедните. Всяко едно семейство под някакъв праг трябва да получава енергийни помощи. В момента обаче у нас е един световен парадокс - няма държава, в която хората плащат 5 пъти по-евтино за ток, отколкото индустрията. В същото време някои хора да си топлят басейните за 119 лв., а "Стомана Перник" например - 400-500 лв. сметка за ток. За това пак са виновни нашите политици - и предишните, и сегашните, това е популизъм", каза Домусчиев.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,1%

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,1%

Надхвърлен е пикът от 7,4% през предходните два месеца

От работодателските организации се готвят за протест на 24 или 29 юни, след като предишният, планиран за 18 май, беше отложен. Тогава правителството обеща компенсации за цената на електроенергията и газа, дългосрочни договори и решаване на проблемите на строителния и транспортния сектор. Протестът може да обхване цялата страна.

КРИБ не подкрепя обявените антикризисни мерки - в тях няма нищо, което да касае бизнеса, и в същото време те нямало да доведат до намаляване на инфлацията.

Бизнесът не може да има политически искания, имаме икономически - като всяка една държава в Европа да получаваме компенсации, във всяка държава има формула.

Екатерина Захариева: Управляващите ще направят влизането в еврозоната невъзможно

Екатерина Захариева: Управляващите ще направят влизането в еврозоната невъзможно

Тя твърди, че премиерът е обещал вдигане на ветото за РСМ

Българската икономика не е конкурентоспособна, плащаме най-скъпия ток и газ и това рефлектира върху нашите експортни възможности и възможности за инвестиране, върху приходите на населението и инфлацията.

Домусчиев обаче подчерта, че бизнесът има разбирателство с вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. "Тя ни подкрепя и категорично застава зад нашите искания", коментира Домусчиев.

Нинова за отсрочката за руския петрол: Разумът надделя над политическото говорене

Нинова за отсрочката за руския петрол: Разумът надделя над политическото говорене

В Брюксел вече се говори за таван на цените на природен газ и електричество.