Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева заяви в интервю пред БНР, че настоящото правителство със своята бюджетна политика ще направи влизането във еврозоната през 2024 година "невъзможно".

Тя заяви, че "правителството е вредно и всички го виждат", а хората обедняват и нямало сектор, който да е доволен, а ГЕРБ не мълчали по въпроса, но за вот на недоверие били необходими 121 гласа.

Бившият външен министър заяви по въпроса за евроинтеграцията на Република Северна Македония 

"Въпреки всичко получаваме сигнали, че министър-председателят е поел ангажимент до края на френското председателство да се вдигне ветото. Ще се успокоим тогава, когато видим този напредък, който те твърдят, че има, на хартия, черно на бяло."

Тя даде пример с разнобоя между премиера и външния министър и допълни, че сигналите са публични, а правителството е създало в Северна Македония очаквания за вдигане на ветото, "без те да променят абсолютно нищо в отношението си към България".

Захариева разкритикува и подготвяният български вариант на Закона "Магнитски":

"Това, което изтече, колкото и да се отричат от него, някой го е написал и то е скандално. Фактът, че на някой може да му мине такава мисъл през главата, вече е опасен. Фактът, че това се обсъжда, голяма част от българските граждани искат да знаят на кой му е минало това нещо през главата."

За спирането на газа на България и на Полша тя изтъкна, че българското правителство, за разлика от полското, изобщо не е било подготвено.

"Полша получава газ, по-евтин и на същата цена. България получава на 30% по-скъп и не някакъв друг, а руски газ. Изцяло ще подкрепим на което и да е правителство всяко действие за намаляване на зависимостта от руския газ, но когато ти спре договорът с "Газпром", а продължаваш да получаваш газ от "Газпром", само че с 30% по-висока цена, аз питам какво точно скъсване на зависимостта на България от руски газ е това."

Добре е да се откажем от руския петрол и газ – препоръката на Симеон Дянков

Добре е да се откажем от руския петрол и газ – препоръката на Симеон Дянков

Влизането ни в Еврозоната ще се забави до 2025 г.