Български компании могат да получат експертна помощ от Международната търговска камара "Пътят на коприната" за кандидатстване за финансиране или възползване от възможностите на инициативата "Един пояс, един път".

Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Жан-Гий Карие - изпълнителен председател на камарата и ръководената от него делегация и председателя на БТПП Цветан Симеонов, съобщиха от МИ.

Международната търговска камара може да помогне и за излизането на български компании на фондовата борса в Хонконг, стана ясно по време на срещата.

"Един пояс, един път" (Belt and Road Initiative) е икономическо-стратегически проект, чиято цел е свързване на Китай с пазарите в Азия, Африка и Близкия изток, и Европа. В края на 2014 г. Китай обяви създаването на фонд "Път на коприната", в който участва с 40 млрд. щ.д.

"Изминалата година бе много важна за връзките между България и Китай, като страната ни домакинства редица важни събития както за двустранните ни отношения така и в рамките на многостранното партньорство", заявии Александър Манолев.

Той акцентира, че редица български компании имат интерес и възможност да реализират експорт за азиатската страна в хранително-вкусовата промишленост, производството на вино, козметика и др. Акцент в изказването на икономическия заместник-министър бе и инвестиционния интерес от Китай към нашата страна като подчерта, че особено атрактивни са автомобилния сектор, информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и др.

Международната търговска камара "Пътят на коприната" (SRCIC) е основно съставена от национални търговски камари на страните от инициативата. Това е първата транснационална бизнес конфедерация. В момента SRCIC има 129 членове от 77 държави, включително държавни и регионални търговски камари и милиони свързани предприятия.

SRCIC служи като мост, свързващ предприятията и правителствата, като осигурява кооперативна платформа между бизнес асоциациите и членовете ѝ. От създаването си през декември 2015 г. SRCIC е била домакин на редица конференции, международни посещения и презентации, в рамките на инициативата.