Китайският бизнес проявява интерес за инвестиции в железопътния транспорт на България. Това е станало ясно по време на среща на служебния премиер Огнян Герджиков с вицепрезидента на една от най-големите китайски компании CRRC Луо Чонгфу. В срещата участие е взел и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, информират от "Дондуков 1".

Китайската компания CRRC е на водещо място в света по производство на транспортно оборудване.

Инвеститорите са обявили, че са започнали предварителни разговори за възможностите за сътрудничество с БДЖ. Според тях стратегическото местоположение на страната ни би позволило да се мисли за възможност за изграждане на база на CRRC за обслужване на всички клиенти на корпорацията в Европа.

От своя страна Огнян Герджиков ги е уверил, че поддържането на добра бизнес среда е една от основните цели на служебното правителство. Амбицията е тя да доведе до увеличаване на инвестициите като предпоставка за подобряване на икономическите показатели и благосъстоянието на хората.

Герджиков приветства интереса на компанията към страната ни. Той очаква контактите между БДЖ и CRRC да са ползотворни и за България, и за Китай, допълват от Министерския съвет.