китай заводЗаместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов ще представи пред китайския бизнес проект за изграждане на индустриална зона в близост до София. Ангелов е на посещение в Китай от 8 до 14 септември, съобщиха от МИЕТ

Индустриалната зона ще бъде разположена на територията на бившето военно летище край Божурище, само на няколко километра от столицата. Идеята за използване на терена от китайския бизнес датира от посещението на министър Трайчо Трайков в Китай през юни тази година. на провинция Джъдзян - Гон Джън вече изрази принципния интерес на китайската страна към зоната.

Теренът на бившето летище вече е предоставен на МИЕТ, а партньор по проекта от българска страна ще бъде „Национална компания индустриални зони" ЕАД.

Стокообменът между България и Китай през миналата година е бил на стойност 793 млн. долара, като китайският внос е бил за 628.8 млн. долара. - главно телефонни апарати, играчки, арматурни артикули, мебели, електрически бойлери, хладилници, фризери, части и принадлежности за превозни средства, осветителни тела  и др.

Нашата страна е изнесла в Китай метали, минерални продукти и изделия на химическата промишленост за общо 164.6 млн. щатски долара,

По данни на Българската народна банка, китайските инвестиции в България към края на 2009г. са били 10.5 млн. евро.