195 разрешителни за работа на граждани от трети страни са издадени през 2016 година, съобщиха от КНСБ. От тези 195 разрешителни издадените по списъка са 113, т.е. 60%.

От АИКБ и КРИБ поискаха да се увеличи списъка с професиите, за които могат да бъдат наемани работници без да има проверка дали на пазара на труда има наши свободни специалисти за тези позиции. От КНСБ оспорват това предложение.

Списъкът за наемане на високо квалифицирани граждани на трети държави дава възможност работодателите да "внасят" работници без да провеждат пазарен тест за български специалисти. Чужденците могат да бъдат наети чрез включването на единични групи професии в Списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти.

Списъкът се утвърждава от министъра на труда и социалната политика въз основа на мотивирано предложение на национално представителните организации на работодателите. Това става след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност и в Националния съвет за насърчаване на заетостта. Списъкът може да бъде актуализиран веднъж годишно до 31 януари, съгласно чл.18, ал.2 от ЗТМТМ.

Т.нар. Синя карта бе въведена през 2011 г., с транспонирането на Директива 2009/50/ЕО на Съвета от 25 май 2009 г. относно условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави за целите на висококвалифицирана трудова заетост. Процедурата включва задължителен пазарен тест за липса на български граждани, които да бъдат наети за съответното работно място. Този режим работи и в момента.

От януари 2016 в този Списък са включени само 5 групи професии от информационни и комуникационни технологии, а именно: Системни анализатори, Софтуерни разработчици, Разработчици на уебсъдържание и мултимедия, Приложни програмисти, Разработчици на софтуер и софтуерни приложения и анализатори, Проектанти и администратори на бази данни, Системни администратори, Специалисти по компютърни мрежи и Специалисти по бази данни и мрежи.

КНСБ с искания към служебния кабинет в четири сфери
Обновена

КНСБ с искания към служебния кабинет в четири сфери

Транспорт, енергетика, здравеопазване и образование

През януари 2017 г. КРИБ и АИКБ направиха писмени предложения за разширяване на списъка на професиите, за които твърдят, че има недостиг на висококвалифицирани специалисти у нас. Те настояват да бъдат включени още 7 единични групи професии, за които няма да се изисква пазарен тест.

Предложените за включване в списъка единични групи професии са:

- 2141 Инженери в промишленото производство;

- 2144 Машинни инженери;

- 2145 Инженер химици;

- 2149 Специалисти по технически науки, н.д.;

- 2151 Електроинженери;

- 2153 Инженери по телекомуникационни;

- 3116 Химик-технолози.

От КНСБ са обезпокоени от предложенията на КРИБ и АИКБ, тъй като става въпрос за 176 длъжности от единични групи професии в различните браншове.

"Това практически означава широко отваряне на българския пазар на труда. Изключването на пазарния тест за висококвалифицирани специалисти, граждани на трети държави, поставя не само българските, но и европейските граждани в неравнопоставено положение", заявяват от синдикалната организация.

Според наличните данни през 2016 г. за новите единични групи професии, предложени от работодателските организации, издадените разрешителни за работа са 13 броя: 2144 Машинни инженери -7бр.; 2145 Инженер химици -1бр.; 2149 Специалисти по технически науки, н.д. -1 бр.; 2151 Електроинженери -1 бр.; 2153 Инженери по телекомуникационни технологии- 3бр.

Тази статистика не показва необходимост и още повече интерес от фирмите-работодатели към граждани от трети държави, специалисти в предложените единични групи професии.

От КНСБ смятат, че на този етап не е необходимо разширяване на Списъка на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Те мотивират тезата си със следните доводи:

  1. Има достатъчно български специалисти от предложените единични, но заради ниското възнаграждение те са принудени да не работят по специалностите си и да се реализират в други професии.
    Осем са висшите училища у нас с обучение на специалисти по предложените единични групи. За учебната 2016/2017 г. са приети 500 младежи, а ще завършат близо 280. В софтуерните училища и академии за изминалата година неформално са се обучавали повече от 2 500 младежи на възраст от 16 до 18 години.
  1. В предложенията на КРИБ и АИКБ липсват мотивите, доказващи сериозния недостиг на кадри в така посочените единични групи професии, каквото е изискването на ЗТМТМ, за да бъдат включени в Списъка. Има разминаване между предложенията за разширяване на Списъка, направени от национално представителните работодателски организации и работодателите.
  1. Необходимостта на отделно предприятие от единични високвалифицирани кадри не може да бъде предпоставка за разширяване на Списъка. Подобен подход би бил отстъпление от интересите на български граждани за развитие на българската икономика, а от там и от решаването на редица социални, включително и на демографски въпроси.

С тези мотиви от КНСБ не подкрепят разширяването на Списъка с предложените от КРИБ и АИКБ единични групи професии и наемането на граждани от трети държави без тест-оценка на работната сила на вътрешния пазар.

От КНСБ предлагат браншовите съвети в Националния съвет за трудова миграция и трудова мобилност да предоставят писмени становища от национално представителните организации на работодателите. По този начин ще се избегне противоречивата информация, която се предоставя на членовете в съвета.

Освобождаването от пазарен тест за допускане на специалисти от трети държави да става само след консенсус в рамките на Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност и в Националния съвет за насърчаване на заетостта, гласи становище на КНСБ по повод искането на КРИБ и на АИКБ за увеличаване на списъка на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти.