С искания в четири сектора към служебното правителство на Огнян Герджиков излязоха от КНСБ.

Президентът на синдикалната организация Пламен Димитров посочи на пресконференция, че те касаят секторите транспорт, енергетика, здравеопазване и образование.

На първо място КНСБ настоява служебният кабинет да замрази концесията на летище "София". Димитров настоява БДЖ да бъде подложено на цялостен преглед на състоянието и как мерките спрямо дружеството са сработили.

По отношение на енергетиката от служебния кабинет бе поискано да спре вниманието си и да потърси баланса по цялата верига на електропроизводството. Според Пламен Димитров е време да се обърнем към дефиницията на енергийната бедност и съответните мерки.

По думите му е необходимо и предефиниране на делегираните бюджети, касаещи средното образование. Пламен Димитров обясни, че замисълът е бил да се делегират бюджети за дейност, а не за капиталови разходи.

КНСБ е против разширяването на Списъка с професии, за които търсим чужденци

КНСБ е против разширяването на Списъка с професии, за които търсим чужденци

В Списъка се включват работи без тест дали на нашия пазар има свободни работници

По отношение на здравеопазването от КНСБ настояват да се извърши ревизия на досегашната здравна реформа. Пламен Димитров допусна, че може би новият служебен министър ще откликне на това тяхно настояване.

"Доходите за нас са приоритет на приоритетите", посочи още президентът на КНСБ по повод очакванията към служебния кабинет.

"Очакваме служебният кабинет да даде допълнителна стъпка за стабилност, но и за доверие на работниците, че в политическата система има чуваемост", посочи той.

Илко Семерджиев е председател на НСТС

Илко Семерджиев е председател на НСТС

Вторият представител в Тристранката е Гълъб Донев

От КНСБ изразиха и желание и апелираха Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) да бъде съживен и да се направи план за работата му. Според Димитров е необходимо да се свикат и отрасловите съвети за тристранно сътрудничество.

Синдикатите очакват още с участието на президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков да бъдат възстановени двустранните отношения между бизнеса и синдикатите. Пламен Димитров подчерта, че през последните няколко месеца между бизнеса и синдикатите има напрежение.

Работодателите бойкотираха заседанието на тристранката
Обновена

Работодателите бойкотираха заседанието на тристранката

Не било свикано по надлежния ред

По думите му през последните две седмици стои и тежкият въпрос, подложен на дискусия, касаещ искането на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за внос на кадри по 7 ключови области. От КНСБ се обявиха категорично против тази позиция. Според Димитров не може да се очаква, че ще дойдат такива специалисти със заплатите, които се предлагат. По думите му именно заплащането е причината за това и нашите кадри да бягат. Ако някой в АИКБ има такива пари, да ги даде на българските инженери и те ще се върнат, призова Димитров.

От КНСБ посочиха като едно от основните им искания стабилност на държавата.

Стана ясно още, че по тяхно искане ще бъде проведена среща със служебния кабинет. Те ще искат на нея да представят какви са очакванията им служебното правителство. Искат да представят и очакванията си към президента Румен Радев.

По-късно от КНСБ разпространиха до медиите обширна своя позиция. Синдикатът отчита, че си дава ясна сметка за огромните предизвикателства и рискове пред страната ни, предвид сложността на политическата, икономическата и социалната ситуация, както и важността на периода, в който трябва да се ускори подготовката ни за европредседателството.

От КНСБ открояват, че има предизвикателства и рискове, свързани с изграждането на национален капацитет и ресурс, гарантирането на приемственост и последователност в работата на Съвета на ЕС при изготвянето и координирането на 18-месечна работна програма в партньорско трио заедно с Естония и Австрия. Като особено важно се изтъква създаването на подходяща обстановка за подготовка и провеждане на извънредни парламентарни избори и максимално бързо съставяне на стабилно правителство, като предпоставка за постигането на устойчив икономически растеж и обществен просперитет.

Гарантирането функционирането на демокрацията, усъвършенстване на избирателната система, съобразно необходимостта от най-пълно политическо представителство на българските граждани в парламента, намаляване на корупцията, постигането на резултати в борбата с организираната престъпност и приоритетно задоволяване на обществените очаквания за реформиране на съдебната система, с оглед постигане на ясни цели - бързо, справедливо и независимо правосъдие са другите представени рискове и предизвикателства.

От КНСБ посочват като предизвикателство и преодоляването на бедността и социалното изключване, гарантиране на гражданските, социалните, трудовите и икономическите права на хората, установяване на строг и справедлив правов, финансов и социален ред за справедливо разпределение плодовете на икономическия растеж.