Работодателите напуснаха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Причина за това стана, че то не било свикано по надлежен ред за извънредно заседание. Изискуемият срок за това бил с 5-дневно уведомление по-рано.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обясни, че работодателските организации смятат, че това заседание е свикано в нарушение на правилата.

"Това заседание беше свикано от вчера за днес. Правилата трябва да се спазват. На противно мнение бяха синдикатите, може би защото това е изгодно за тях", намекна той.

Предложението на работодателите по време на тристранката бе да не се провежда заседание, като те се заканиха да обжалват решенията от него.

Васил Велев изтъкна, че са били направени промени в Кодекса на труда относно сливането на празници с уикенда, които също не са били разгледани в НСТС. Това, по думите му, отново било грубо нарушение на правилата.

"Ако няма да се спазват правилата, нека да се отменят", настоя Велев.

В дневния ред на заседанието бяха предвидени два проекта на постановления на Министерския съвет - за определяне на линията на бедност за страната през 2017 г. и за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната през 2017 г.

От 1 януари 2017 г. минималните доходи станаха 460 лв., а размерът на линията на бедност 314 лв. или с 14 лв. повече в сравнение с 2016 година.

Синдикатите застъпиха тезата, че заради важността на въпросните теми, въпреки че не е спазен срокът, заседание трябва да има.

Вицепремиерът в оставка и председател на НСТС Томислав Дончев посочи, че правителството е в оставка от два месеца.
"До голяма степен последните 3 или 4 седмици сме в некомфортната ситуация да не знаем точно кога ще ни приключи мандатът и това беше причината точките да не бъдат разгледани в последната част от декември", оправда се той.

Томислав Дончев бе категоричен, че всеки от членовете на НСТС има право да търси всякакви аргументи, ако някое решение не му е изгодно или не му харесва, да го атакува.

"Колкото до това доколко е законосъобразно днешното заседание и аргументите, че темата била поставена в последния възможен срок, не е вярно. Същият въпрос е обсъждан и на комисия декември 2016 г., когато не беше свикано заседание, поради единствената причина, че имаше опасност то да бъде в същия ден, когато правителството си тръгва, което не е особено сериозно", обясни вицепремиерът в оставка.

Той изказа принципно съжаление, че тристранният диалог се е превърнал в двустранен.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че решенията от днес са важни и наложителни.

"Ако някой се опитва да продължава поредния опит да атакува увеличението на доходите в България, е безотговорно", упрекна президентът на КНСБ. По думите му една от основните причини за устойчивия поток на млади хора навън - между 30 000-45 000 от икономическо активно население, са ниските доходи.

Той определи спора дали днешното заседание на НСТС е легитимно или не като "нескопосан" опит на работодателите да атакуват увеличението на доходите в България.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов изтъкна, че работодателите миналата година са направили бойкот на преговорите за минимални осигурителни доходи с идеята "да извият ръцете на правителството, което да не повиши минималната работна заплата". Днес отново се случи бойкот, отсече синдикалистът Манолов. По думите му заплатите в една държава са единствено и само политически фактор.