От началото на седмицата новорегистрираните безработни са над 6 500. Информацията представи в сутрешния блок на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров за ръста на безработицата от началото на кризата с коронавируса.

КНСБ отчете, че около 330 000 ще станат регистрираните безработни до края на годината, като една голяма част от тях ще бъдат с право за минимални обезщетения.

По думите му данните показват над 54 000 безработни и ако се запази този ръст вървим към екстремални стойности. От началото на годината 60 000 са новорегистрирани безработни с право на обезщетение. Половината от тях са с минимално обезщетение. КНСБ очаква още 70 000 новорегистрирани безработни до края на годината.

Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Сачева представи постановлението за мярката 60/40

"Сложно е да обясня как, но това произтича от макроикономическите прогнози за това какъв спад на БВП се очаква, прогнозата на Европейската комисия и на банките", каза Пламен Димитров.

За това от синдикалната организация ще настояват от държавата да осигури около 50 млн. лв. допълнилтено за настоящите новорегистрираните безработни и още около 25 млн. лв. за новорегистрираните безработни до края на годината.

Според Пламен Димитров наложената мярка "60/40" в момента не върви интензивно. По данни на КНСБ над 600 фирми са се регистрирали по тази мярка. Ресурсът толкова бързо няма да бъде изчерпан и тези 75 млн. лв, които са нужни би трябвало да бъдат осигурени в рамките на съществуващите пари - без нова актуализация на бюджета, подчерта Пламен Димитров.

Над 7178 са се регистрирали в петък в Бюрата по труда

Над 7178 са се регистрирали в петък в Бюрата по труда

Бизнесът да си прави сметката дали да съкращава, предупреди Иван Нейков

За хората, които нямат обезщетение за безработица КНСБ предлага ваучери за храна. За самоосигуряващите се лица с минимални доходи синдикалната организация предлага за два месеца да се даде прагът на бедност - еднократна сума от 720 лева (два пъти по 360 лева).

В заключение Пламен Димитров посочи, че мерките на властта са много добри, но не стигат. Той настоява да се разширят мерките с втори пакет икономически и социални мерки в рамките на гласувания бюджет.

Увеличение на минималното обезщетение за безработица иска КНСБ

Увеличение на минималното обезщетение за безработица иска КНСБ

Предлага и ваучери за храна за поне 60% от минималната заплата