Над 7178 регистрации има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Не малка част от тях - 5075 споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса. Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният директор на ГД "Услуги по заетостта" Кремена Калчева.

Последните данни за безработните в страната са: 236 142, като над 45 000 са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март.

Опашки от безработни се извиха пред бюрото по труда във Варна
Обновена

Опашки от безработни се извиха пред бюрото по труда във Варна

Безработните се увеличават и в Благоевград

Бившият социален министър Иван Нейков коментира, че при всяко едно положение държавата не може да запази всички работни места, дори и редакцията на мярката 60/40 да се приеме добре от бизнеса. Припомняме, че вчера правна комисия в Народното събрание гласува държавата да поеме и осигуровките, които трябва да се плащат от работодателите в схемата за подпомагане на бизнеса 60/40. Днес предстои това да се гласува и в пленарна зала.

Нейков предполага, че с редакцията повече работодатели ще кандидатстват за мярката, въпреки че има и такива, които ще продължат изобщо няма да имат интерес. Всеки работодател трябва да си направи много добре сметката, тъй като и при съкращаване на работници той има плащания.

Само 8% от работодателите склонни да ползват мярката 60/40

Само 8% от работодателите склонни да ползват мярката 60/40

33% се готвят да съкратят част от персонала

Иван Нейков подчерта, че мярката 60/40 може да бъде само първа стъпка от страна на държавата, а трябва да се помисли най-вече за мерки, които след отминаване на кризата, да подтикнат икономиката към възстановяване и развитие.

По отношение на безлихвените кредити от 1500 лв., които ще се отпускат на домакинствата, Нейков посочи, че именно тук ще си проличи степента на доверие в социалните служби. Условията по тези кредити трябва много добре да бъдат обяснявани, препоръчва Иван Нейков.

Караниколов: Бюджет не се раздава, защото някой се е събудил с идея за рейтинга си

Караниколов: Бюджет не се раздава, защото някой се е събудил с идея за рейтинга си

Икономическата криза в момента не е присъда