Инспектори откриха 17 000 кг. картофи на пазара без етикети след направена проверка на 174 обекта за производство, съхранение и търговия на едро и дребно, борси и тържища.

Проверките, направени за периода 20 декември 2010 - 5 януари 2011 г., са по отношение спазването на нормативните изисквания при производство, условия на съхранение, транспортиране и реализация на хранителните продукти, спазване на срокове за съхранение, етикетировка и други.

При засечените картофи са установени неотговарящи етикети; картофи без регистрационен номер на производителя и без етикет, на които са издадени 17 предписания за спиране от пазара до тяхното етикетиране.

Без документи за произход са установени нарушения на домати, внесени от Гърция, Турция, Македония и Италия; лимони и патладжани от Гърция; мандарини от Гърция и Италия. Общото количество плодове около 10 тона.

Установена e и продажба на плодове с лошо качество. На предлагани за продажба мандарини с листа, произведени в Гърция и Италия са издадени 5 предписания за спиране от пазара до пълното пресортиране и отстраняване на листата. Общото количество на мандарините - 7000 кг.

След направен лабораторен анализ е установено, че в 5, от общо 8 взети проби на домати от София, Стара Загора, Сливен и Ямбол, има остатъци от пестициди, които не надхвърлят определените за този продукт пределно допустими концентрации.

При проверката на обектите са бракувани и близо 1765 кг. суровини и храни от животински произход, като основната причина за бракуване е изтекъл срок на годност.

Сред основните нарушения са липса на здравна или идентификационна маркировка на храни от животински произход; неправилно съхранение на суровини и храни от животински произход; неспазване на температурни режими на съхранение, съвместно съхранение на готови за консумация и сурови продукти и на храни от животински произход предназначени и непредназначени за консумация от хора; предлагане на продукти с неизвестен произход и други.