Земеделският министър Мирослав Найденов заяви в ефира на БНТ, че заради психозата около смъртоносната бактерия ешерихия коли, ще бъдат подпомогнати производителите на краставици, домати, марули, чушки и тиквички.

Той беше категоричен, че починалият в Хасково мъж не е бил заразен с бацила. Припомняме, имаше съмнения, че 66-годишният пациент е починал заради инфекция, причинена от ешерихия коли.

Мирослав Найденов заяви, че след последните разкрития около бактерията вече няма никакви доказателства, че бацилът се разпространява от заразени зеленчуци. Въпреки това, по думите му, в Европа има безпрецедентна криза, която може да ликвидира целия отрасъл на зеленчукопроизводството.

Министърът посочи, че европейският комисар по земеделието ще предложи през следващата седмица пакет от 210 млн. евро за подпомагане на производителите. Найденов обясни, че се предвижда ЕС да покрие до 50% от референтните за ЕС цени.

Министърът посочи, че при създалото се положение българските зеленчукопроизводители може да получат даже повече пари, отколкото в пазарни условия. По думите му те ще получат по 48 ст. за килограм краставици, 66 ст./кг. за домати, 78 ст./кг. за марули, 89 ст. за килограм пипер и 60 ст./кг. за тиквички.

Министърът допълни, че производителите ще получат 100% от тези цени при изтегляне от магазинната мрежа и 90%, ако зеленчуците, които трябва да се бракуват, са останали на полето. По думите му фермерите ще трябва да докажат с документи, че са изтеглили продукция или тя е унищожена.

Найденов обясни, че информацията трябва да се събере до края на месеца, а парите ще бъдат изплащани от 30 юни до 15 октовмри. Той призова земеделските производители да се сдружават и да реагират навреме, защото това в конкретния случай би улеснило процедурата. Министърът подчерта, че „българските зеленчуци наистина са безопасни" и трябва да им се помогне.

Мирослав Найденов посочи, че за производителите на биопродукти на този етап не могат да се заделят специални компенсации.