Създаването на междуведомствена комисия, която ще следи цените на стоките и услугите, оповестено вчера от министър Румен Овчаров, е по-скоро пилеене на бюджетни средства.

Това смята Богомил Николов от българската национална Асоциация на потребителите, цитиран от БНР. Той заяви, че свободната конкуренция на пазара трябва да регулира образуването на цените, а държавата трябва да решава проблемите в секторите, където все още има монопол.

"Ние трябва да разглеждаме въпроса в две страни. От една страна, всички тези сектори, които се радват на свободната конкуренция и от друга страна, всички тези икономически сектори, където има естествени монополи, които са вследствие на липсата на държавна политика или лошо прилагане на политиката за защита на конкуренцията.

И именно ресорът на министър Овчаров е такъв, че отговорността на неговото министерство покрива голяма част от тези сектори, като цените на тока и парното, например. Точно там трябва министерството да води една разумна и вярна политика, така че да не се чуваме отново на 1 юни или на 1 юли и да коментираме защо цените на електроенергията са увеличени с 20-30% защото, готов съм да се обзаложа, че това ще се случи", каза Богомил Николов.