Гигантска загуба за периода октомври-декември вкара един от световните лидери в застраховането в американската история. Отчетената от AIG чиста загуба от $61.7 млрд. е най-голямата за едно тримесечие от създаването на САЩ, а може би и в цялата корпоративна история на света. Експерти на агенция Reuters изчислиха, че през тези три месеца активите на компанията са се топели с $465 000 на минута. Заради катастрофалните резултати администрацията на Барак Обама обяви нови мерки в подкрепа на застрахователния гигант.

За цялата 2008 година концернът е „на червено" с близо $100 млрд. Tова е почти колкото цялата чиста печалба, реализирана от компанията от началото на 90-те години допреди 2 години. За сравнение - загубите за  предходната 2007 година бяха „само" $5.3 млрд. През 2007 г. AIG загуби по $2.08 на акция, докато за 2008 г. загубата е $22.95 на акция. За последните 52 седмици най-ниската цена на акциите е днешната от 42 цента, а най-високата - $49.50 в началото на май.

Според ръководството на AIG причина за плашещите резултати е несигурността на пазара, както и разходите по преструктуриране на дейността. Анализатори смятат, че AIG е затънала в кредитното презастраховане, което в по-спокойните времена е носело добри печалби. Във времената на ипотечни фалити обаче дейността на застрахователния гигант понася предимно загуби.

Спасителният план

Новият план ревизира споразумението от септември, когато администрацията на Буш на два пъти предостави общо $150 млрд. долара. През есента федералните власти отпуснаха кредит в размер на $60 млрд., предоставиха $50 млрд. за покриване на лошите кредити и придобиха акции на стойност $40 млрд., които дадоха на финансовото министерство от 79.9% от капитала на компанията.

Новите $30 милиарда са правителствен ангажимент за придобиването на преференциални акции, които компанията може да емитира на по-късен етап. Правителството ще влезе в капитала на American International Assurance (AIA), най-голямото поделение на американската компания в Азия и в American Life Insurance Company (Alico). Заедно двете компании тежат около $26 млрд. на борсата.

$30-те милиарда обаче не са най-важното в новия план. Той прави по-гъвкави наложените през есента правила за финансиране на компанията. Така минималният дивидент на новите привилегировани акции ще бъде понижен спрямо предишните. Облекчават  се условията по придобиването на преференциални акции от страна на правителството, а също така се намаляват лихвите по една от кредитните линии за $60 млрд.

Освен това финансовото министерство ще смени сегашните привилегировани акции с номинална стойност от $40 млрд. за нови, които са подобни на обикновените акции на компанията, но са конвертируеми и така правителственият дял ще стане 77.9%, изчисли Financial Times. Правителството има и право на вето върху изплащането на дивиденти, така че заради целия този план финансистите с лека ирония говорят за „контролиран фалит".

Успокоителен ефект

Докато е в сила спасителният план, притежателите на полици ще бъдат защитени. Планът е за две години, ако се брои от септември, когато администрацията на Буш инжектира в болната компания първите траншове. Освен това в компанията започна процес на преструктуриране и оздравяване, а начело на мениджмънта застана Едуард Лиди. Той обаче предупреди преди броени дни, че оздравяването на застрахователната група може да продължи не две, а доста повече години.

Като първи ефект от новата инжекция AIG избягва понижаването на кредитния й рейтинг, което, ако се случи, ще стане причина за плащането на гаранции за милиарди долари. Това е залегнало в повечето договори на AIG с нейни корпоративни клиенти. Засега Standard & Poor's  и Moody's поддържат досегашната оценка Simple A, която може да се преведе на инвеститорите като „инвестирайте с умерен оптимизъм".

Гневът на Бернанке


Новата администрация аргументира наливането на нови $30 милиарда с необходимостта да се премахнат докрай трайните рискове, на които е изложена компанията. Според Белия дом „рискът да не се помогне на AIG е неприемлив. По повод помощта за AIG говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви, че президентът Барак Обама ще взема всички необходими мерки, за да избягва икономически катастрофи.

Именно като катастрофа определи сценария да не се подпомага AIG председателят на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Бен Бернанке. Привикан веднага в Конгреса да обясни защо федералните власти наливат още пари в AIG, той заяви, че правителството не е имало друг избор въпреки неразумното поведение на мениджмънта на компанията.

Бернанке признава, че за последните 18 месеца AIG е най-голямото му разочарование. Той дори оприличава застрахователния гигант с безразсъден хеджфонд.

Шефът на ФЕД смята, че сегашните енергични действия и наливането на пари в AIG е по-добрият  вариант, отколкото да се бездейства и да се стигне до още по-лоша ситуация, която ще глътне и повече бюджетни средства. По този начин Бернанке защитава огромния дефицит от $1.8 трилиона, залегнал в новия бюджет, както и невиждания от 50-те години дълг от 60% спрямо БВП. Бюджетът в този му вид се дължи както на войните в Ирак и Афганистан, така и на мащабните програми за подпомагане на закъсалите банки и подпомагане на икономиката.

А неговият предшественик - легендарният Алън Грийнспан, в момента нарочен за един от виновниците за кредитния крънч (английският израз за международната финансова криза - бел. ред.) заради ултралибералната му политика, успокоява, че днешната национализация на банките е неизбежна необходимост, която така или иначе се случва на всеки сто години...