Пътническите кораби в България отговарят на изискванията за безопасност и техническо състояние.

Това съобщиха от транспортното министерство, като посочиха, че по нареждане на министър Александър Цветков, морската администрация е извършила преглед на всички плавателни съдове по море и река за превоз на пътници.

Проверката бе наложена след трагичния инцидент в Охрид от 5 септември.

Проверени са общо 162 кораба за сезонен превоз на пътници, фериботи, ро-ро фериботи и високоскоростни пътнически кораби, вписани в регистрите. Няма съставени актове за административни нарушения. 

След извършената проверка експертите са констатирали, че общото състояние на корабите е добро.

Всичките кораби разполагат с достатъчно на брой спасителни средства, притежаващи сертификати за годност и са разположени на определените за тях места.

Противопожарните средства също са в годно състояние, със съответните стикери и означена годност върху тях, издадени от лицензирани фирми. Основните устройства, системи и оборудване са в изправно състояние.

Един от проверените кораби на територията на Варна е изведен от експлоатация. Корабособственикът е подал съответното заявление до Дирекция „Морска администрация" - Варна.

От транспортното министерство посочват, че морска администрацията ще подготви, отпечата и разпространи инструкции за действие в аварийни ситуации. Те ще са във вид на стикери, които ще се поставят на определените за това места на плавателните съдове.

Всички плавателни съдове ще посрещнат новия сезон с подобни обозначения.  

При извършването на проверките е обърнато специално внимание на спазването на изискванията за:

  • сигурна и безопасна експлоатация на плавателните съдове за превоз на хора;
  • изграждане на самостоятелни системи за тревога в плавателните съдове, превозващи хора;
  • противопожарна защита, за наличност на борда на корабни лодки и на корабни лодки от надувен тип при плавателните средства превозващи хора;
  • наличие на спасителни кръгове и съответен брой спасителни жилетки;
  • пътническите плавателни средства за осигурителни системи за вътрешна връзка и спасителни средства /индивидуални и колективни/, както и другите специфични изисквания.