Мислех, че пътят за еврото ще бъде по-дълъг и ще попаднем между Словения и Латвия. Възможно е въвеждането на еврото да е в началото на 2024 г., процедурата предполага дълъг процес на мерки, които се вземат и дълъг процес на консултация, включително с представители на европейския парламент.

Това заяви пред bTV икономистът Красен Станчев.

Особеното за България е, че ние сме единствената страна, към която има бележка, че трябва да се пребори с корупцията и организираната престъпност и да въведе върховенството на закона. Това е много важно за стабилността на финансовата система", обясни той.

Според него по тази тема е възможно да има дебат. "Левът от 20 и няколко години има едно и също отношение към еврото и курсът не е променян. Отдавна оперираме с еврото донякъде. Това, което ще се промени, е какви банкноти ще имаме", посочи икономистът.

Подготовката на България за Еврозоната дисциплинира банковия сектор

Подготовката на България за Еврозоната дисциплинира банковия сектор

Практически сме се присъединили към институция на еврозоната

"В един доклад за България и Хърватска, с която заедно бяхме приети в чакалнята, специално се подчертава, че във всички страни, които са приели еврото, започва разрастване на кредита, включително на държавния кредит", заяви Красен Станчев

Той обясни, че това означава, че определени технически сложности при приемането на еврото изчезват, страната се смята от кредиторите за по-стабилна и затова започват да дават кредити на частни лица, на фирми, на банки и разбира се на правителството.

"Ще има по-лесен достъп до кредитен ресурс, но това не винаги е добро. Когато има лесен кредит, хората започват да харчат безумно", посочи икономистът.

Според него онова, което може да се случи е, че цените може да поевтинеят, защото в еврозоната има по-голяма конкуренция. България практически има ниска инфлация последните 10 години и съответства на всички критерии за членство в еврозоната, поясни още Красен Станчев.

ЕЦБ: България и Хърватия все още имат работа за вършене преди да приемат еврото

ЕЦБ: България и Хърватия все още имат работа за вършене преди да приемат еврото

Това обяви членът на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета