Към 8 часа тази сутрин граничният пункт „Кулата - Промахон" бе отворен. Започна пропускането на тирове от Гърция за България.

От българска страна големи опашки няма. В близките часове ще започне пропускането на ТИР-овете и в обратната посока. Кулата остана затворен цяла нощ.

Постепенно ситуацията по границата се нормализира.

Вчера стачката на гръцките фермери беше прекратена. Все още навсякъде обаче има оставена техника и автомобили. 

След прекратяване на стачката на ГКПП "Илинден - Ексохи" има завишаване броя на преминалите автомобили до към 3 часа през нощта.

За един час - от 19.30 до 20.30 часа снощи е бил отворен граничен пункт "Капитан Петко войвода- Орменион". Всички превозни средства там са преминали.

Очаква се днес протестиращите гръцки земеделци да обсъдят бъдещите си действия.

Припомняме, министър Петър Мутафчиев призова фирми и граждани да се въздържат от пътуване и предупреди, че скорошно разрешаване на конфликта между правителството и фермерите не може да се очаква.
"Ситуацията е обезпокояваща", посочи Мутафчиев.

Днешният ден бе единадесети от началото на блокадата на границата от гръцките фермери. Те настояват за тригодишен мораториум върху изплащане на кредитите на банките. Фермерите искат и по-висока изкупна цена на продуктите и промяна в цената на дизеловото гориво.

Според българските превозвачи загубите, които са претърпели от кризата възлизат на близо 10 милиона евро