Кражба на кабели на ЧЕЗ остави без ток за близо два часа 900 домакинства в столичния квартал „Дружба" вчера вечерта. Без ток са останали столичаните между 20,16 ч и 22,00 ч.

Получен е сигнал за авария по електроразпределителната мрежа на трафопост в близост до зала „Фестивална".

Превантивно, с цел локализиране на проблема, е било прекъснато подаването на електричество до 9 трафопоста в района. По-късно, в 21,45 ч, в 8-о РУ на МВР дежурен офицер докладвал за заловен при кражба на кабелиот трафопост в кв. „Дружба" 33-годишен мъж. Мястото на аварията е установено и в 22 ч, след разрешаване на проблема, електрозахранването е възстановено.

Според ръководството на ЧЕЗ има данни, че престъплението е предварително замислено и организирано. Това потвърждава тезите им, че кражбата на електрически съоръжения е организиран бизнес.

От електроразпределителя настояват за въвеждането на стриктни законови регламенти за търговията с цветни метали, както и налагането на строги санкции за крадците.

За период от по-малко от три години- от началото на 2008 г. до момента, щетите от кражби и посегателства над съоръжения на ЧЕЗ възлизат на над 18 млн. лв. Само от началото на тази година непреките щети за възстановяване на кабели, увредени при посегателства, струват на компанията и нейните клиенти 4,25 млн. лева, което представлява ръст от близо 300% в сравнение с 2009 г.

Утре компанията ще направи официална инспекция на един от големите си инвестиционни обекти по подмяна на повредени при кражба кабели в кв. „Овча купел". Общата стойност на ремонта е 720 хил. лв.