Работниците от "Кремиковци" АД подготвят колективен иск до Международния съд в Хага за защита на правата на човека, съобщи БТА.

Искът е заради неизплатените заплати и безхаберието, което държавата и ръководителите на комбината демонстрират към съдбата на дружеството, заяви лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков, цитиран от БТА.

Припомняме, днес се провежда поредният протестен митинг на работниците от комбината. При протеста им в четвъртък миналата седмица те дадоха на премиера Сергей Станишев деветдневен срок за произнасяне по съдбата на комбината.

Това е периодът до датата, на която започва съкращаването на нови 1500 работници от „Кремиковци".

Синдикатите отново предложиха мерки, свързани с ранното пенсиониране на работещи в предпенсионна възраст, които да получават 80 на сто от полагащата им се пенсия за стаж и възраст.

Според синдикалните лидери държавата може да помогне за обезщетяването на работници и изплащане на работни заплати, като подкрепи продажбата на активи и преразгледа възможностите на бюджета.

Протестиращите металурзи настояват за официална информация с кои кандидати се водят преговори за инвестиране в производствата на „Кремиковци".

Междувременно фирмата на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев -"Интертръст" поиска да наеме активи на предприятието за една година и да изпълнява оздравителна програма и план за жизнеспособност на комбината.

Условията как да стане това обаче не са приемливи за работниците и ръководството.

Междувременно отново без конкретни споразумения приключи срещата между лидерите на синдикатите в "Кремиковци" и представители на Министерския съвет.

Решено е обаче до дни да бъде организирана голяма среща с металурзи и синдикални представители от комбината и експерти от Министерския съвет, на която да се обсъдят вариантите за бъдещето на комбината.