Конфедерацията на работодателите в България поиска поне месец отлагане на влизането в пленарна зала на предстоящите промени в Закона за обществените поръчки, съобщи БНР. Според организацията е необходим нов закон или поне широко обсъждане.

Иван Бойков, изпълнителен директор на Строителната камара и член на Конфедерацията, посочи, че законът е бил „обсъден" смущаващо бързо с цел възможно най-скоро да влезе в парламента. Според него готвените промени засягат много слабо бизнеса.

Имаме готови текстове, предали сме ги, но няма обсъждане по тези текстове. Поправките регламентират административната част. Те не засягат творчеството в търговете и нагласените търгове, които са основен бич в страната в момента. Това не харесваме ние и това искаме да се промени", посочи Бойков.

Той добави, че фирмите очакват от общините 36 млн. лева забавени плащания по изпълнени обществени поръчки.

Дора Янкова, председател на Сдружението на общините, каза, че колегите й бързат промените да влязат в сила, защото те ускоряват усвояването на европейските пари.

По думите й, с промените в закона ще бъде улеснено и тълкуването на въпросите, свързани с процедурите за обществени поръчки. Тя посочи, че всички въпроси, свързани с тях, ще бъдат поети от Агенция по обществените поръчки, която ще замести настоящите 12 институции, които контролират общините.

Според Янкова, между първо и второ четене в парламента ще има възможност да се вземат предвид и предложенията на КРИБ.