Икономическата криза се отразява на темповете на ръст на трафика на полетите на летище "София", които през последните 5-6 г. бяха впечатляващи. Това коментира изпълнителният директор на летището Пламен Станчев.

По думите му след силния януари, през февруари 2009 г. за първи път се забелязват признаци на спад на трафика и се наблюдава значително намаляване на чартърните полети на чуждестранните превозвачи и бизнесавиацията.

В условията на световна икономическа криза, която силно засегна авиационната индустрия, летище "София" все пак отбелязва сравнително добри резултати за първото полугодие на 2009 г., счита изпълнитеният директор.

Към края на първото тримесечие на 2009 г. летище "София" остава сред малкото европейски летища, които запазват положителна тенденция в развитието на трафика.

През първото шестмесечие на тази година спрямо периода на миналата също е регистриран минимален спад от 2,9 на сто на броя кацнали и излетели от столичното летище самолети.

Това според шефа на летището се дължи както на задържането на показателите при редовните международни линии на миналогодишното ниво, така и на по-големия брой туристически чартърни полети, изпълнени от българските авиокомпании.

При вътрешните линии има дори 3 процентен ръст на приети и излетели от летището самолети.