В рамките на работното си посещение в САЩ делегацията на РЗС, включваща Яне Янев, Атанас Семов и Живко Темелков, проведе среща с ръководителя на Мисията на Международния валутен Фонд за България Бас Бакер.

По време на срещата Бакер представи основните моменти от заключенията в доклада на Мисията на МВФ за България, който предстои да бъде обсъден от борда на директорите на 5 май във Вашингтон.

Той подчерта, че България се сблъсква с по-сериозни фискални проблеми, отколкото са очаквали, а настоящата финансова политика е прекалено рискова и може да предизвика още по-задълбочаваща се икономическа криза в България.

Бакер сподели своята загриженост, че правителството на Бойко Борисов не показва решителни мерки в областта на структурните реформи и говори много, но не предприема очакваните действия.

Според анализа на МВФ бюджет 2010 е основан на прекомерни очаквания за приходната част с цел да се позволи на правителството да разходва повече от това, което може да постъпи като приходи в бюджета.

Предвижданията на Фонда са за над 4 % бюджетен дефицит, а не 1.8%, както беше гарантирано от правителството през февруари.

Наблюдава се и тенденция към продължаващо намаляване на вътрешното потребление и износа.

По време на срещата лидерът на РЗС остро разкритикува антикризисните мерки на българското правителство и ги определи като проциклични, неконтролируеми и водещи до непредсказуем финансов срив.

В края на разговора Бакер се обърна към Янев с въпроса: „Ако Вие ръководите следващото правителство на България, какви мерки бихте предприели?"

В отговор Яне Янев посочи пет конкретни мерки, които ще оповести след завръщането си в България.

След срещата Янев на шега попита Бас Бакер дали Бойко Борисов няма да го „уволни" заради среща с лидера на българската опозиция?

В отговор  Бакер заяви, че „Борисов преди да стане премиер дойде в този кабинет в качеството си на опозиционен лидер."