Финансовата тежест, свързана с редовната употреба на кокаин, намалила привлекателността му в страните, в които икономическите условия налагат намаляване на разходите.

Това сочи доклад на Центъра на ЕС по наркотиците, представен официално и у нас, който уточнява, че средната цена на кокаина в повечето страни от ЕС варира между 50 и 80 евро за грам.

Намалява употребата на кокаин в страни като Дания, Испания, Италия и Обединеното кралство - страните, в които най-много се употребява кокаин.

В доклада се казва още, че през последните 10 години кокаинът се е утвърдил като най-широко употребяваният незаконен наркотик в Европа. Около 14,5 милиона европейци на възраст между 15 и 64 години са опитвали някога кокаин през живота си.

Около 17% от постъпващите за лечение наркозависими посочват кокаина като основен проблемен наркотик. Годишно в Европа се регистрират около 1000 смъртни случая, свързани с употреба на кокаин. Много често употребата му върви ръка за ръка с употребата на алкохол.

Повече от половината, които се лекуват от зависимостта си от кокаин са зависими и към алкохола.

Канабисът остава сред най-широко употребяваните незаконни наркотици в Европа. Около 78 милиона европейци или един на всеки 5 възрастни между 16 и 64 години е опитвал канабис някога през живота си.

Най-новите данни обаче показват, че има известен спад в употребата му при младежите на възраст между 15 и 34 години. Това според експертите се дължи на намаленото тютюнопушене, тъй като двете често се употребявали заедно.

Въпреки това данните за редовна употреба на канабис остават тревожни - около 9 милиона европейци между 15 и 34 години са употребили канабис през последния месец.

Синтетичните наркотици все повече се утвърждават на пазара. Около 11 милиона европейци са опитвали екстази през живота си, а 2,5 милиона са приемали наркотика през последната година.

Европа остава най-големият производител на амфетамини в света. Повишава се употребата им в Норвегия, Швеция, Латвия.

През миналата 2010 година Европол съобщи за появата на 41 нови наркотици. Притеснителна е и популярността, която придобиват така наречените законни дроги.

В рамките на последното проучване на търговците на дребно на законни дроги в интернет, проведено през юли 2011, са установени 600 онлайн магазини, рекламиращи психоактивни продукти.