Ще бъдем свидетели на пик на безработицата. За това предупреди пред БНР икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Тя отбеляза, че е нормално да се освобождават сезонни работници, но и че коронавирусът има отношение към ръста на безработицата.

Според нея това доказва, че мерките не са толкова ефективни, колкото се иска на управляващите.

По думи на Григорова има поредица изисквания към работодателите и това, което ги възпира, е, че трябва да отговарят на изискванията за помощ от държавата. Имало и много хора на временни договори, които лесно се освобождават, когато фирмата има проблем.

Увеличават на 12 лв. минималното обезщетение за безработица

Увеличават на 12 лв. минималното обезщетение за безработица

От 1 октомври

35% от започналите отново работа след извънредното положение са се върнали обратно на работа, което показва, че е имало уговорка, но това става за сметка на правата им като осигурени лица впоследствие, коментира тя.

За първата седмица на декември Националният статистически институт отчете рязко увеличение на новорегистрираните безработни - над 14 200 души.

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" подчерта обаче, че това е само официалната бройка, което изкривява реалните факти.

Според нея желанието да се минимизират средствата за подпомагане на работниците и бизнеса ще доведе до по-тежък удар върху икономиката. По нейни думи е водеща финансовата, а не социалната целесъобразност.

Григорова изрази мнение, че мярката за 24 лева при неплатен отпуск е направена по такъв начин, че средствата да се дължат от момента, в който заявлението от страна на работодателя получи одобрение. Това означава, че дори те да са подали заявление на 30-и, то най-рано след 10 дни ще започнат да се изплащат средствата, като тези десет дни няма да бъдат покрити от никого.

Борисов обяви за спасени 200 000 души от безработица в кризата с COVID-19

Борисов обяви за спасени 200 000 души от безработица в кризата с COVID-19

И няма да спре, "с търпение, разум и единство ще се справим"