На 16 юли тази година Върховният административен съд е отменил постановление на Министерски съвет №26 от 9 февруари 2009 г.

Решението е било атакувано в съда от КТ „Подкрепа", тъй като изменя и допълва наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица. Това е и поводът за пресконференция на ръководството на синдиката.

Константин Тренчев припомни, че делото е образувано по жалба на КТ "Подкрепа", в която са изложени мотивите, че при приемане на постановлението са налице естествени нарушения на административно- производствените правила.
Тренчев уточни че не са извършени и задължителните консултациис представителните синдикални организации в рамките на НСПС.

Лидерът на КТ "Подкрепа" припомни още, че на 10 ноември миналата година Конфедеративния съвет на КТ „Подкрепа" и Координационният съвет на КНСБ са взели решение за оттегляне на участието си от НСПС.

Причина за това е в липсата на пълноценен и съдържателен социален диалог и системното приемане на нормативни актова от правителството при пълно незачитане на становището на синдикатите.

Константин Тренчев призова в максимално бързи срокове постановлението да се приеме.

Не е въпросът в стачките в стачките, шествията и демонстрациите, но и по юридически път да направим всичко възможно да не се ходи по главата на хората", коментира Константин Тренчев.