Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проверка на фармацевтичния бизнес на Веселин Марешки. Комисията е сезирана от Специализираната прокуратура на 19 декември 2016 г. Това е видно от справка за образуваните производства на антимонополния орган.

В наказателното постановление на спецпрокуратурата се посочва, че в периода 2013-2014 г. Веселин Марешки в качеството си на собственик на търговски дружества, продаващи лекарствени продукти, заедно със сътрудници под неговото ръководство - Пламен Христов и Кръстина Таскова, е предприел агресивни действия спрямо собственици на аптеки.

Спецполицаи и НАП проверяват бензиностанция на Марешки

Спецполицаи и НАП проверяват бензиностанция на Марешки

В Горна Оряховица са и от Агенцията за метрологичен и технически надзор

От КЗК поясняват, че към собствениците на аптеки са били отправяни предупреждения, че ако откажат да закупуват лекарства от дистрибутора на Марешки - "Фармнет" АД, бизнесът им ще бъде унищожен. Това щяло да стане като до аптеките им бъдат отворени аптеки с логото на "Супер нова" за Северна България и "Лидер" за Южна България. Те щели да продават лекарствени продукти на по-ниска цена от доставните или пък щели да им се пращат проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата.

От Специализираната прокуратура са заключили, че от доказателствата по делото не може да се направи извод, че Веселин Марешки и търговски представители на негови фирми да са участвали в престъпно сдружение. Не можел да се направи извод и че Марешки е осъществил престъпления.

От КЗК посочват, че постановлението е изпратено до тях за проверка, тъй като извършените от Веселин Марешки и сътрудниците му действия представляват нелоялна конкуренция.