Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ започва проверка на "Топлофикация София" ЕАД за извършено нарушение - злоупотреба с господстващо положение на пазара на пренос на топлинна енергия.

По-конкретно злоупотребата включва дейността по присъединяване на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа в гр.София, което чрез нелоялни търговски практики може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством налагане на нелоялни търговски условия. Това става ясно от обявено днес на официалния сайт на комисията решение.

КЗК е установила, че от юли 2015 г. "Топлофикация София" ЕАД сключва договори за присъединяване с утвърдени образци, в които налага на клиентите/инвеститорите три нелоялни търговски условия:

- да изградят за своя сметка енергийните обекти (присъединителен топлопровод, съоръженията към него и абонатна станция), нужни за присъединяването на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа.

- да предоставят за безвъзмездно ползване на топлопреносното предприятие изградените от клиента енергийни обекти;

- да получат заплащане на цената на прехвърлените енергийни обекти в топлинна енергия;

Условията са в противоречие на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията и са налагани едностранно.

Първото условие представлява налагане на необосновани разходи, които съгласно нормативната уредба трябва да бъдат поемани от "Топлофикация София" ЕАД. Второто условие представлява налагане на необосновано задължение на клиентите, в техен ущърб, да предоставят за безвъзмездно ползване енергийни обекти, които са изградили със собствени средства, за които топлопреносното дружество трябва да плаща цена за ползване според собствените си Общи условия и разпоредбите в Закона за енергетиката.

Третото условие необосновано лишава строителите инвеститори от законоустановеното им право да възвърнат инвестицията, която са направили, за да изградят енергийните обекти вместо Топлофикация София, тъй като те не се явяват крайни потребители на топлинна енергия и поради тази причина е невъзможно да се възмездят чрез този наложен им способ, пише в мотивите на определението на КЗК.

Комисията счита, че тези условия представляват нелоялни търговски условия по смисъла на чл. 21, т. 1 от ЗЗК, налагани от страна на предприятие с господстващо положение, които не са обосновани от обективни обстоятелства, а насочени към извличане на финансови ползи чрез експлоатиране на търговските партньори въз основа на притежаваната пазарна мощ. Същите нямат друга легитимна цел, освен експлоатацията им, не са обективно необходими и налагането им би било невъзможно от предприятие, непритежаващо господстващо положение.

В срок от 30 дни адресатите на определението и молителите имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.