КЗК разреши концентрацията на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на "Орел-Г Холдинг"АД от страна на "Дженерали Холгинг Виена" АГ, съобщиха от комисията.

Българският холдинг контролира дружествата - "Застрахователна компания Орел" АД, "Застрахователна компания Орел Живот" АД, "Българска здравно-осигурителна компания Закрила"АД, "Медико-стоматологичен център Закрила"АД,

Комисията установи, че на територията на България пазарните дялове на участниците са значително под установения праг за господстващо положение на застрахователните пазари. Може да се очаква, че опитът и финансовият потенциал на Дженерали ще се отразят благоприятно на дружествата от групата Орел. Малко вероятно е обаче, в резултат на сделката пазарните позиции на предприятията да се повишат значително.

Що се отнася до "Българска здравно-осигурителна компания Закрила", КЗК отчита наличието на господстващо положение на пазара на доброволно здравно осигуряване. Доколкото Дженерали не е активно в този сектор, а интересът му към Орел-Г е породен преди всичко от застрахователните предприятия, концентрацията не би могла да попречи на ефективната конкуренция.

Комисията счита, че предстоящото сливане не би могло да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на съответните пазари.