Служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверяват на място офиси на фирма "Метро Кеш енд Кери България" ЕООД в София. Проверка се осъществява и в дружества от икономическата група на търговска верига "Фантастико". Това съобщават от комисията.

От антимонополния орган уточняват, че проверките са в резултат от проучванията по преписка, която е била образувана след самосезиране. В него имало твърдения за нарушения на чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията. Справка в закона показва, че този член забранява всякакъв вид споразумения между предприятия, които целят предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар.

От КЗК подчертават, че проверка на място в офисите цели да се потърсят преки и косвени доказателства за евентуално извършено нарушение в областта на забранените споразумения, решения и съгласувани практики.

Ако с доказателства бъде потвърдено наличието на нарушение, комисията щяла да предяви на ответните дружества твърдения за извършени нарушения, става ясно още от съобщението до медиите.