Към момента България няма да бъде една от най-засегнатите държави, каквато е Великобритания например. В това увери министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг, посветен на отчета на Министерство на икономиката в последните няколко седмици.

Докладът е подготвен в рамките и акцентите, които касаят тяхната борба и политика срещу кризата, като в момента се намира на страницата на ресорното министерство.

10-годишен спад на заетостта във Великобритания

10-годишен спад на заетостта във Великобритания

Намалява с 220 000 за тримесечието

Не очакваме спадове от 20% през предстоящото тримесечие, но предстои една тежка криза, предупреди министър Борисов.

В първото тримесечие България се представи изключително добре. Очакваме във второто тримесечие, когато се отчитат данните от периода, в който икономиката беше реално затворена, да имаме доста сериозен спад и това да бъде преодоляно в третото и четвърто тримесечие така, че за годината да се представим по-добре от прогнозите на Европейската комисия и Международния валутен фонд, коментира министър Борисов.

Получихме първи сигнали по отношение на бизнес климата, които показват възстановяване. В България понякога или в повечето случаи кризите влизат по-бавно. Именно заради това предприемаме спешно тези мерки. Затова спешно след решението на Министерски съвет вчера, проведохме тази среща с работодатели и синдикати. Това, което очакваме е, че спадът няма да е 20 %, изтъкна той.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че е доволен, че са намерили паричен масив за подобряване условията на труд, гарантиране безопасността на работниците и служителите, за индивидуални и колективни защитни средства. Би било хубаво да се правят такива среща по-често, да видим къде сме и да пренастроим системата, настоя Манолов.

"Познавайки министъра не от вчера, мисля че чукаме на отворена врата", категоричен бе президентът на КТ "Подкрепа".

От АИКБ смятат, че е станало ясно какво ще се прави в бъдеще, но срещите с министъра на икономиката били полезни заради публичността, информираността, диалога между институциите, работодателите и синдикатите. Работодателите се надяват да продължат с още по-успешно взаимодействие.

От КНСБ също са доволни от срещата си с икономическия министър. Средствата не били малко, а проблемите по тяхното разпределение ще бъдат изчистени. Взехме общо решение, че правилата, които се използват досега, ще трябва да се използват и занапред, казаха от синдикалната организация.

Предстои подпомагане на малките фирми с оборотни средства, обяви икономическият министър.

КТ „Подкрепа“: С икономическите мерки гасят политически пожари

КТ „Подкрепа“: С икономическите мерки гасят политически пожари

За допълнителен отпуск за родителите, настоява Манолов

Взехме решение да осигурим още една процедура и ресурс за оборотни средства за малки предприятия. Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано, поясни министър Борисов.

По думите му, на срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка - тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Според него интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19. Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките - до - 30 000, а средните - до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет, посочи министърът.

Министър Борисов се надява с предприетите мерки страната да се справи с кризата с коронавируса. През следващата година ще възстановим всичко загубено, увери министърът.

Четирите нови процедури, които Министерството на икономиката обяви, ще бъдат финансирани по две линии: от вече налични средства по ОП "Иновации и конкурентоспособност" и с пари от инициативата reactEU.

"Първите две са за оборотни средства за малки предприятия и допълване на бизнеса, който е пропуснат до момента с наличните процедури. Втората е за адаптиране на дейността на малки и средни предприятия. За тях ще се използват налични средства, които в момента съществуват по ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Те ще бъдат финансирани с тези 200 млн. лв., които бяха освободени от предвидената процедура за финансови инструменти към ББР. Останалите две мерки, свързани с дигитализацията и възстановяване и потенциал за растеж, както и мярката, свързана с цифрови и зелени иновации ще бъдат финансирани със средства по инициативата на ЕС reactEu. Те са в размер на 391 милиона 166 хиляди лева ще са средствата по тази инициатива", каза още министър Борисов.