Вторият пакет антикризисни мерки е отражение на това, което се случва по улиците. Не е ясно какъв е крайният план и какво се цели. Гасят се възникнали пожари тук-там, основно с политически привкус. Това заяви в сутрешния блок на БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Големият проблем е как ще я караме нататък при кризата с коронавируса. Иска ми се този разговор да стане технократски, да бъде освободен от политика, за да започнат да се вземат правилните решения, настоя Манолов. Според него трябва да бъде въведен допълнителен платен отпуск, особено за хората, които отглеждат деца

Антикризисните мерки не засягат последствията от пандемията

Антикризисните мерки не засягат последствията от пандемията

Може да се очаква мерките да дадат ефект през по-ефективни и по-добре насочени социални разходи, достигащи до хора в нужда, но няма как да наричаме това борба с кризата

Новите мерки са повече социални и по-малко икономически, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов, който също присъства в студиото на БНТ.

За икономиката е много важно една помощ да пристигне навреме. Това не се случи. Пет месеца след избухването на кризата парите са стигнали едва до около 7000 малки и микропредприятия. Това е една непремислена мярка. Отпускането на парите през оперативни програми предполага административна тежест, която доста забавя процеса, коментира той.

Положителна мярка бяха действията на Българската народна банка по разсрочването на кредитите на физическите лица и фирмите. Такава положителна бъдеща мярка ще бъде новата програма 60/40 - разшири се кръгът на лицата и фирмите, които могат да участват и се увеличиха сроковете, каза още Добрин Иванов.