Предложението за увеличение на цената на тока и парното е необосновано. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която участва в второто обществено обсъждане в КЕРВ тази седмица.

По думите ѝ то е нечестно спрямо българските граждани. Омбудсманът подчерта, че общественото обсъждане било бутафория, защото липсвали представители на Министерството на енергетиката, на парламента, на Столична община, работодатели и синдикати.

По всичко личи, че решенията за повишаване на цената предварително са взети, обясни Манолова. Според нея с общественото обсъждане просто трябвало да се отбие номера.

Манолова е категорична, че не трябва да има увеличение на парното предвид намаляването на цената на природния газ. По думите ѝ би следвало да има намаление на цената на парното не само в София, но и в цялата страна.

С 3,5% по-скъп ток предлага КЕВР от началото на юли

С 3,5% по-скъп ток предлага КЕВР от началото на юли

Новата цена ще важи за битовите абонати и дребния бизнес

Общественият защитник посочи, че цената на природния газ на международните пазари е в исторически най-ниските си нива. С 50% намаление спрямо октомври миналата година.

В същото време "Булгаргаз" предлага намалението да бъде само 10 стотинки или под 1%, допълни Манолова.

Тя изтъкна, че не е получила отговор на въпросите защо Топлофикация всяка следваща година произвежда по-малко топлоенергия, при положение, че се присъединяват нови абонати, защо делът на разходите непрекъснато се увеличава, защо не намаляват технологичните загуби, както и защо ремонтните програми на Топлофикации не се изпълняват.

И трите ЕРП-та искат по-скъп нощен ток от 1 юли

И трите ЕРП-та искат по-скъп нощен ток от 1 юли

ЧЕЗ иска 67,7 процента поскъпване на нощната тарифа

Омбудсманът заяви, че продължава да се наблюдава порочната закономерност - при регистрирано намаление на цената на природния газ, цената на парното и на топлата вода да не се променят, а дори да се вижда увеличение.

Припомняме, енергийният регулатор предлага нова цена на електроенергията всяка година от 1 юли. През тази енергийните дружества поискаха над 20%-ово увеличение, но преди месец председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че токът ще поскъпне в зависимост от инфлацията, която надхвърля 3%. 

Манолова поиска финансовите отчети на ЕРП-та

Манолова поиска финансовите отчети на ЕРП-та

Заради предстоящото увеличение на цените на тока