Мартин Димитров от СДС заяви, че според него оттеглянето на RWE от проекта АЕЦ „Белене" е най-доброто щастливо развитие на нещата.
„Винаги съм казвал, че този проект е опасен за бюджета. Може да коства стабилността на българската икономика", подчерта Димитров.

Той смята, че след като един от най-сериозните инвеститори се е отказал, това ще е сигнал за други подобни инвеститори да се отдръпнат. Вариант Русия да изкупи участието на RWE според Димитров е неприемлив.

„Ние сме говорили винаги за реализиране на проекта чрез частни инвеститори, а не от руското правителство", допълни той.
„Очевидно няма частни инвеститори, този проект не може да бъде реализиран на пазарна основа, т.е. няма смисъл да се случи", категоричен е Димитров.

Той съобщи, че има подписани договори с клаузи за неустойки и изрази опасения, че  ще има съдебни дела и може да се окаже, че България ще трябва да плаща над половин милиона лева неустойки.

„Това е каша, забъркана от правителството на Станишев и сега ние ще сърбаме попарата", заяви Мартин Димитров. Той каза още, че до момента за проекта АЕЦ „Белене" са дадени 1 млрд. лв.

Според депутата от ДПС Рамадан Аталай, който беше шеф на парламентарната енергийна комисия в предишния парламент, обяснението е, че RWE са влезли в проекта „Белене" без да са се запознали обстойно с него.

За решението им да се оттеглят от проекта според Аталай е повлияла и политическата ситуация в Германия. „Зелените" са доста силни в Германия, не дават възможност на такива фирми, които са мощни и искат да инвестират точно в такава енергетика", поясни Аталай.

Той е категоричен, че България ще намери изход от създалата се ситуация, защото енергетиката, ядрените централи са й необходими.
„Дали е правилно воден проектът „Белене" е едната страна на въпроса, а че АЕЦ „Белене" трябва да я има е другата страна на въпроса", подчерта Аталай.

Той е убеден, че България има нужда от нови мощности. „Онези мощности, които ще излязат от строя в обозримо бъдеще в следващите години, са достатъчно много", изтъкна Аталай.

Той отбеляза още, че както в бюджет 2009, така и в бюджет 2010 не се отделят средства за енергийна ефективност, а на България й е необходима нова мощност в рамките на 2000-3000 мегавата.