От началото на следващата седмица Националната ветеринарна служба започва масирани проверки за добива и продажбата на агнешко месо.

Това съобщи директорът на службата Жеко Байчев, цитиран от БНР.

Проверките са свързани с повишеното потребление на агнешко по великденските празници. По същото време миналата година, само в Софийска област службите са заловили 12 тона нередовно месо със съмнително качество.

Проверките ще се извършват както в търговската мрежа, така и по пътищата, където често се предлага агнешко месо със съмнителен произход и без сертификат.

За целта, ветеринарно-медицинската служба ще разчита на съдействието на КАТ.

12-те тона месо, конфискувани миналата година, са изгорени в екарисажа.
Освен край София, най-често незаконно месо се продава край Ихтиман.

Националната служба продължава и стриктния си контрол върху месопреработвателните и млекопреработвателните предприятия.

Заради несъответствие с европейските норми са затворени вече 125 такива предприятия, а шест месопреработвателни фирми, работещи незаконно, са дадени на прокуратурата.