Агенцията по храните започва масови фитосанитарни проверки по вноса на зеленчуци от Гърция. Това стана ясно след среща със земеделския министър Мирослав Найденов със зеленчукопроизводители в Рила.

Производителите алармираха, че от южната съседка влизат развалени домати. Описани са като първо качество, а те всъщност са брак и се предлагат по 10-15 ст. за килограм. Същото важи и за краставиците.

Министър Найденов обясни, че е свободен пазар и вноса не може да се ограничи, но ще се засилят проверките за качеството по границите. Същото важи и за месните продукти, за да няма с изтекъл срок на годност, каквито случаи имаше наскоро.

По-рано около 300 зеленчукопроизводители от Кресна, Сандански, Петрич, Струмяни и Симитли се събраха в местността Крана до главен път Е-79 в знак на протест срещу ниските изкупни цени на зеленчуците.

Мирният протест е и срещу липсата на ясна и целенасочена политика към родното зеленчукопроизводство и нелоялната конкуренция от съседни държави.

Протестиращите изхвърлиха част от продукцията си на земята и за кратко затрудниха движението по главен път Е-79. Десетки касетки с домати, краставици и дини "плъзнаха" в центъра на Струмяни. Протестиращите, получили правото за стачни действия от Община Струмяни, използваха вратичка в закона, като преминаха два пъти по пешеходна пътека на главния път, с което блокираха движението.

Според тях правилната политика по отношение на зеленчукопроизводителите е да бъдат субсидирани на килограм произведена продукция.

Производител от Кресна обяви, че масова практика е огромни количества домати и краставици да се внасят от Македония през границата ни с Гърция, като се маскират с цитрусови плодове. "На граничните пунктове митничарите си затварят очите, защото този нелегален внос се прави с държавна протекция", твърди той.

В тази връзка земеделският министър заяви, че ще разговаря с министъра на финансите Симеон Дянков да започнат проверки дали продукцията влиза с нужните документи и дали се плащат данъци.