Мерките на правителството срещу инфлацията трябва да се прецизират - да се субсидират цени, не е ефект, субсидират се най-богатите хора за ток, парно, горива. Бедно семейство ще получи 0 или 10 лв. субсидия. Това коментира пред Нова телевизия Никола Янков, бивш зам.-министър на икономиката.

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията е съгласен с тази теза. Той смята, че принципът във всички държави е на социални държави. От години България отказва да се дефинира енергийната бедност. Правителството трябва да излезе и да обясни, че трябва да се подобри стандартът на най-бедните. Тези, които потребяват малко - получават по-малък пай, смята и той. Богатите плащат по-малко данъци, отколкото бедните, уточни специалистът. Владимиров поиска някой да дефинира какво означава свръхпечалба.

КНСБ: Някои от мерките на кабинета ще имат спорен ефект

КНСБ: Някои от мерките на кабинета ще имат спорен ефект

Любослав Костов даде пример с 0% ДДС на хляба

Янков попита каква е стабилността на бюджета и посочи, че страната трябва да спазва натовски критерии и бюджетът да не надскача 3%. Не трябва да се хвърлят хеликоптерни пари, категоричен бе той.

В България има социални програми, те трябва да се следват и да се увеличават конкретните помощи, смята още Никола Янков.

От Центъра за изследване на демокрацията предлагат необлагаем минимум.

В ПП доволни от предложените антикризисни мерки

В ПП доволни от предложените антикризисни мерки

Всички домакинства трябва да бъдат подпомогнати с отстъпката за горивата