От една страна мерките на правителството са положителни, тъй като все пак всичко, което стига до хората, до работещите при тези безпрецедентни условия на високи цени и инфлация, е хубаво. От друга страна обаче някои от мерките, които се предлагат, ще имат спорен ефект.

Това заяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ и главен икономист на синдикалната организация Любослав Костов пред News.bg по повод новите мерки на правителството.

Той даде пример с 0% ДДС на хляба - според него това е чудесно като намерение, но имаме ли гаранции, че крайната цена на тази стока ще намалее дотолкова, доколкото за междинните суровини като брашно и електроенергия, с които се произвежда този хляб, ДДС-то остава 20%. Опитът от последните 24 месеца показва, че когато намалиха ДДС-то на ресторантьорите, цените не намаляха, а се вдигнаха и бюджетът изгуби около половин милиард лева, посочи Костов.

"Хлябът е благо и дори и с 10 стотинки да поевтинее, това ще е от полза за хората с ниски доходи и средната класа, тъй като е основна част в тяхното потребление като тегло, като тежест", коментира той.

За останалите мерки - за пенсиите, когато се казва, че се вдигнат с 20%, е хубаво да се каже и че 15% от тях са 60 лв. добавки. Реалният доход на пенсионера няма да нарасне с 20%, а реалният доход на пенсионера ще нарасне с около 5% и ще продължи да получава тези 60 лева, които до момента получава. 5% е много по-малко от швейцарското правило, което казва 50% от ръста на средноосигурителния доход за годината плюс 50% от инфлацията.

По отношение на горивата - 25 стотинки на литър, мярката е добра, но нека не забавяме, че този отрасъл е олигополна структура. За 1 ден цените на А95 бензин и дизел нараснаха с около 6-7% и има годишна инфлация от над 45%. Тази отстъпка, която се предлага, дори да окаже някакъв ефект, ще бъде минимален върху крайната цена и не съм сигурен доколко гражданите ще го усетят. Като намерение е чудесно, оцени Костов.

При 9% ДДС на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба

При 9% ДДС на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба

Коалицията единна и в незнанието нулев ДДС на хляба ще намали ли цената

По думите му най-хубавата мярка, която трябва да се изведе пред скоби е ръстът на размера на парите, които се приспадат от данъчната основа за отглеждане на дете от 4 500 на 6 000 лв. Това е една реформа на необлагаем миниум, само че за семейства за деца. Хубаво е да се помисли за необлагаем миниум въобще върху минималната заплата, а не само върху домакинства с деца, настоя Любослав Костов.

Той не се нае да каже дали мерките на правителството ще доведат до спад на инфлацията, тъй това дори и управителят на БНБ не можело да предвиди дали инфлацията ще тръгне надолу. Обаче предупреди - инфлацията ще продължи да нараства макар и не толкова остро, колкото до настоящия момент. Последната статистика показва, че средногодишните данни към април на инфлацията е 14.4% на индекса на потребителските цени, но няма да се уморим да повтаряме, че личната инфлация на всеки един е доста по-висока. Не са много добри прогнозите за инфлацията следващите месеци, но се надяваме, че този пакет ще окаже влияние поне за хората, за домакинствата, за работещите, тъй като те са тези, които не спират да работят и да полагат труд, независимо в какви условия се намират, подчерта експертът.

Надявам се да дава това, което е необходимо и това, което са си заслужили хората, тъй като преразпределителната роля на държавата и като дял от БВП, и като това какво отива за труда като производствен фактор, е доста по-ниско от средноевропейските стойности. Ако мога да кажа нещо на правителството, то е да дава повече за труда, тъй като трудът е този, който създава добавената стойност и по-малко за капиталови разходи, и за проекти, които все още не сме видели, призова Любослав Костов.

БСП и ДБ доволни, ИТН се чудят за някои мерки

БСП и ДБ доволни, ИТН се чудят за някои мерки

"Възраждане" негодува, че кабинетът не ги слушал за мерките

"Нямаме ръст на заплатите в държавния сектор, в момент, в който в частния сектор заплатите нарастват с 12%. Нямаме ръст, като извадим педагогическия персонал, никъде другаде заплатите не нараснаха - в агенции, които цяла година работиха, в министерства", посочи той.

Той добави, че дори пазачът в затвора, чиито труд надали е толкова лек, не е получил и една стотинка увеличено възнаграждение в условията на високата инфлация, пък тези хора, не са спрели да вършат своята работа.