Щедрото раздаване на ресурс нямало да доведе до скок на инфлацията. В това бе категоричен премиерът Кирил Петков, който заедно с коалиционните си партньори представи на брифинг в Министерски съвет мерките на правителството в кризата. Мнението на всички бе единно - пакетът от мерки за над 2 милиарда лева е насочен за справяне с инфлацията, с фактическото намаляването на доходите на гражданите и в подкрепа за бизнеса.

Отговор на въпроса дали обаче нулевата ставка Данък добавена стойност на хляба ще доведе ли до падане на цените нямаше.

"В момента имаме намалена ставка на 9% на бирата и виното. Решихме, че е по-добре да има нулева ставка на хляба, отколкото намалена на алкохола. Цената зависи от производителите и търговските вериги, те я определят. Що се отнася до правителството, тези 20% в цената не са вече наложени като данък", каза финансовият вицепремиер Асен Василев.

Тепърва от финансовото и ресорните министерства ще влязат в детайли и ще публикуват подробна информация за всяка една конкретна мярка.

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Щедрото раздаване на ресурс нямало да доведе до скок на инфлацията, уверява Петков

А дали инфлацията ще надскочи прогнозираната от правителството, както стана нееднократно в последните месеци, финансист номер едно отговори: "Ако ми кажете как ще се развива войната в Украйна мога да ви кажа дали и как ще еволюира инфлацията в България. Имаме няколко сценария, това което е дадено като средно от Министерството на финансите е 10,4%."

"Искам много ясно да заявя за всички икономисти, които се опитват да казват, че тези мерки ще увеличат инфлацията. Трябва да се знае - тази инфлация не е българска, тя е световна. Този проблем е на базата на цените на горивата, които са вносни. Когато тя е пренесена отвън, то мерките трябва да са следните - там, където можем да намалим цените на горивата, цената на енергийните източници, държавата трябва да го направи. Инфлацията е най-вече в храните и горивата и именно при хората, които имат проблем да плащат сметките си, фокусираме безпрецедентен пакет на подкрепа, така че техните доходи да изпреварват инфлацията", заяви той.

За единение що се касае до пакета от мерки заговори и Корнелия Нинова: Той е приет в спор и диалог между четирите партии от управляващата коалиция. Нинова подчерта - основен фокус са пенсионерите, младите семейства с деца и работещите бедни.

"Втората посока на този план е спасяване на икономика. Всички мерки за намаляване на акцизи на енергоносители и горива са в подкрепа на българската икономика и индустрия", добави икономическият вицепремиер.

"Веднага този пакет от мерки трябва да бъде насочен към тези граждани, които имат най-голяма нужда. Защото, за съжаление, предишните управляващи ни оставиха много тежко наследство", настоя на свой ред и Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Надяваме се тези мерки да бъдат правилно насочени", подчерта пък Владислав Панев от "Демократична България". И посочи - финансовата стабилност на бюджета била гарантирана, тъй като бюджетният дефицит няма да прехвърли планираното.

"Това е пореден път, когато показваме, че това правителство има добра икономическа мисъл, справяме се с кризата. Така че бъдете спокойни - българското правителство и тази коалиция ще успеем заедно като общество да минем през тази криза. Всички, които се страхуват как и какво ще се случи оттук нататък, този пакет от мерки гарантира, че стандартът на живот на всички българи ще бъде запазен", завърши уверено брифинга премиерът Кирил Петков, без да оставя възможност за повече журналистически въпроси.

БСП и ДБ доволни, ИТН се чудят за някои мерки

БСП и ДБ доволни, ИТН се чудят за някои мерки

"Възраждане" негодува, че кабинетът не ги слушал за мерките