Най-големият търговец на едро в България - веригата МЕТРО, навърши 20 години на пазара у нас. На 18 март 1999 година германската компания открива магазините си в Пловдив и София, с което дава старта на модерната търговия в България, каквато я познаваме днес.

С идването си в България МЕТРО превърна непознати преди търговски практики в обикновено ежедневие като промоционална поща, офертите с търговски отстъпки, клиентските карти, баркода върху опаковката, защитата на клиентските права.

Днес компанията притежава вече 11 магазина в страната, които осигуряват на над 400 000 бизнес клиенти достъп до най-широк професионален асортимент от търговски решения за техния бизнес - повече от 40 000 хранителни и нехранителни продукти от България и света, под един покрив, с гарантирана проследимост и високо качество, на конкурентна цена.

За периода си на престой на българския пазар МЕТРО е инвестирала у нас над 400 милиона лева.

20 години в България - 1000 гости в НДК

За да отпразнува юбилея, веригата събра над 1000 гости в НДК - партньори, клиенти, доставчици и приятели на най-големия български търговец на едро. В официалната част на програмата думата взеха министърът на туризма Николина Ангелкова, посланикът на Федерална Република Германия Херберт Салбер, Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на МЕТРО България и Хайко Хутмахер, член на Управителния съвет на METRO AG.

"Нашият бизнес се гради на доверие и създаване на общност, в която всеки един намира необходимата подкрепа, за да успее. Ние знаем, колко е трудно да управляваш ресторант, хотел или магазин. Ние знаем, че вашият бизнес е вашият живот", каза в обръщението си към клиентите на компанията Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на МЕТРО България. "Вие очаквате същата отдаденост и от своите бизнес партньори. Ето защо, ние сме готови да ви подкрепим по пътя към вашия успех, защото вашият успех е нашият бизнес!", завърши Атила Йенисен и благодари за непрестанното доверие, което МЕТРО получава от партньори и доставчици.

Посланик Херберт Салбер изтъкна в приветствието си приносът на МЕТРО към успешната интеграция на бизнеса към Европа и европейските пазари, а Хайко Хутмахер изрази сериозния ангажимент на МЕТРО към инвестициите на компанията на българския пазар. Министър Ангелкова изтъкна пионерската роля на МЕТРО и благодари на компанията за работата й в подкрепа на българския туризъм. Тя обясни, че за времето на своето съществуване Министерството на туризма отчита 31% ръст на чуждестранните туристи и 34% ръст на приходите.

Митко Василев, главен управител на Германо-Българска индустриално-търговска камара представи ролята на МЕТРО като пионер на модерната търговия в България, подкрепил успешното развитие на прохождащия преди 20 години български бизнес и навлизането на германски инвестиции в страната.

Бизнесът на МЕТРО днес

МЕТРО разполага с най-широкия асортимент от над 1100 български и чуждестранни червени и бели вина от Стария и Новия свят. МЕТРО София е оазисът на любителите на традиционна и крафт бира с асортимент от над 140 различни марки от над 22 страни. Повече от 3000 български и чуждестранни млечни продукти осигуряват качеството и вкуса, така необходими за кухнята на всяка пицария или ресторант. Модерните ни Био отдели предлагат широк асортимент от 100% биосертифицирани продукти. Близо 60 вида 100% чист български мед може да бъдат открити на рафта във всеки магазин.

Иновациите винаги са били в основата на успеха на МЕТРО. През 2002 година компанията отваря първите в България рибни отдели, в които чрез уникална хладилна верига над 90 вида риба и морски дарове от световния океан достигат до кухнята на българските шеф готвачи и до трапезата на любителите на морската храна.

Над 400 български фермери снабдяват директно магазините на МЕТРО с плодовете на българската земя, за да осигурят качество, вкус и невероятно изживяване за гостите на българските ресторанти - на море или на планина. Ефективна система за доставки снабдява клиентите на компанията с избраната от тях стока до самата врата на техния магазин, хотел или ресторант.

За втора поредна година МЕТРО получава признанието "Топ работодател на България" в резултат на стремежа си да предложи по-добра работна среда за екипа, който всекидневно се грижи за клиентите на компанията. Като част от METRO Group МЕТРО стана лидер сред световните търговци в индекса за устойчиво развитие на Dow Jones.