emaxpress
Работодателите и синдикатите обсъждат вариант минималната работна заплата да стане около 270 лв. от 1 юли. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БиТиВи.

Той припомни, че работна група от експерти обсъжда механизъм за нарастване на минималната работна заплата. Според механизма, предлаган от синдикатите, разполагаемият доход от минималната работна заплата трябва да е поне над прага на бедността и така цифрата се получава 270 лв.

Минималната работна заплата е свързана с редица социални плащания и ако има увеличение на минималното възнаграждение, то трябва да бъде направено така, че социалните плащания да не се обвързват с нарастването му, защото в момента на криза държавният бюджет не може да си го позволи, каза Младенов.

Той посочи, че предстоящата пенсионна реформа ще увеличи приходите от осигурителни вноски, защото мерките по нея предвиждат увеличаване на осигуряването върху реални доходи.

По думите му, европейската практика е минималните работни заплати и допълнителните плащания за пенсия да се договарят на ниво браншови колективни договори. Така трябва да стане и у нас, категоричен бе Младенов.