Строителната площадка за ремонта на язовир "Огоста" трябва да бъде открита преди април месец, тъй като тогава изтича разрешението за строеж.

Проблемът е обсъден на среща в Министерството на икономиката и индустрията министър Богданов с представители на всички отговорни държавни институции - Държавната консолидационна компания (ДКК), Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Областната администрация Монтана, Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири (ДПУСЯ), експерти и включително и инженери, които са били сред строителите на язовира.

Ремонтът на стената на язовир "Огоста" е задължение на държавата. До момента през годините, въпреки извършените предписания, не са били набелязани конкретни стъпки, няма извършен ремонт, няма осигурен бюджет. 

На срещата е станало ясно, че има изготвен проект и разрешение за строителството на каменната броня на язовирната стена и отводняващия канал.

Според експертите трябва да се започне с намаляване на нивото на "Огоста" и ремонт на водния откос на стената.

Ремонтът на язовир "Огоста" стартира през май

Ремонтът на язовир "Огоста" стартира през май

Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов

Допълнително е нужно, отново в спешен порядък, да се направи ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени предписания от ДАМТН. Това ще намали риска за Монтана при следващи наводнения и едновременно ще се запази и икономическата дейност, свързана с язовира.

В момента като цяло няма риск от цялостно преливане на язовира, тъй като нивото му се поддържа на ниски стойности, именно заради съществуващите проблеми и нуждата от ремонт.

Министърът на икономиката Богдан Богданов обещава да осигури и финансиране, тъй като отделения до този момент ресурс е вече изхарчен от ДКК. Уверението му е, че до края на февруари месец ще има решение и на техническата и на финансовата част от проекта.

Сформирана бе и работна група, в която ще бъдат поканени и представители на Община Монтана, тъй като има належащи проблеми, свързани с изграждане на корекция на река "Огоста" в градската част, за които трябва да се погрижи Общината.

Припомняме, последните три министри на екологията са алармирали за критичното състояние на язовир "Огоста", който може да залее град Монтана. Едновременно с това обаче в ДКК, където бяха съсредоточени финансови средства за ремонт на язовири в спешен порядък, не е свършила нищо. 

Освен това по време на служебното правителство бе обявен инвестиционен интерес за фотоволтаици на територията на язовира. 

Европарламентът откри петиция за недовършената стена на язовир "Огоста"

Европарламентът откри петиция за недовършената стена на язовир "Огоста"

Под стената има карстиви извори, което е недопустимо