Недовършената стена на язовир "Огоста" влезе в Комисията по петициите към Европейския парламент, съобщиха от Асоциация на свободното слово "Анна Политковская".

Петиция № 0157/2020 е внесена от Петър Пенчев. Тя е за незавършената почти 30 години - от 1987 г. стена на язовир на река Огоста в България. Всеки може да подкрепи петицията в страницата на Комисията по петиции към ЕП тук. Язовирът е действащ.

В петицията се казва: "Вносителят на петицията призовава за спешни действия, като твърди, че има случаи на неприемливо наличие на вода под стената на язовир Огоста, вторият по големина на Балканския полуостров. Той твърди, че 21 селища в България ще пострадат и че водата навлиза на 60 км в Румъния. Вносителят на петицията твърди, че дори преди пускането в експлоатация на язовира е имало пропуски, като недовършеното изграждане на всеобхватна инжекционна завеса под цялата дължина на язовирната стена.". 

Язовирите "Огоста" и "Бели Искър" също са за основен ремонт

Язовирите "Огоста" и "Бели Искър" също са за основен ремонт

Включват се и съоръженията към тях

Според авторите на петицията след неотдавнашното затваряне на основната хидравлична система със затворена верига на основния изходен отвор, има значителни количества вода в изпускателния канал. За тях с основание се предполага, че доказва нарастващото въздействие на неизградената инжекционна завеса.

Това е потенциален риск от мащабно бедствие. Ако се скъса язовирната стена на втория по големина язовир на Балканския полуостров, водата би заляла Монтана заедно с още 20 села и би стигнала до Румъния.

Този риск е заложен още преди 1989 г. когато експертите от Приемателната комисия скриват научните данни за карстовите пещери по оста на язовирната стена. Експертите скриват също и факта за незавършената циментова възглавница, която трябва да осигури язовирната стена, и на 31.12.1986 г. позволяват въвеждането на язовира в експлоатация.

"По проект, поради силно карстовия терен чак до Дунава, строителите инжектират голямо количество цимент под налягане, за да запушат карста, но разтворът е излизал чак в село Крива бара, а инженерите са виждали че не се стига до упорно запълване на сондажите и са спрели инжектирането", каза инж. Пенчев.

По думите му преди 25 години от един от сондажите изригвала вода и пълни тунела под стената. Тогава е затапен с "панцер". С кран източват всяка седмица вода до днес.

"На 80 линейни метри откъм града и 220 м южно след преливника, под стената карстовите форми провеждат вода под стената. Наричат това явление "воден подем", който е недопустим при язовирна стена", заяви инж. Пенчев.

Той обяви, че 30 години е помагал на инж. Иван Кирков, изгонен от обекта за критичен контрол на строителството, защото е бил шеф на Инвеститорския контрол, само четири години след подписания Акт-16 за "завършено" строителство на язовира.

"През 1990 г. започнахме с писма до институциите и никоя от тях не реагира. Успехът с пробива в Комисията по петиции към ЕП го посвещавам на неговата памет", допълни инж. Пенчев.